‘Sate inteligente’ este un concept nou care își propune să ajute zonele și comunitățile rurale să răspundă în mod eficient noilor provocări și să beneficieze de oportunitățile secolului 21.

Conceptul de „sat inteligent”

reprezintă  a abordare nouă  și  interesantă ce deschide orizonturi  asupra noilor oportunități de imbunătățire a sustenabilității și  rezilienței zonelor și  comunităților rurale și  de a îndeplini  promisiunea „O viață mai bună în zonele rurale” (i)

Cu toate acestea, pentru a profita la maximum de această oportunitate, este important să  se specifice și să se clarifice valoarea adăugată a satelor inteligente tuturor părților interesate (de la comunitățile locale până la factorii de decizie politică), în special faptul că  este o idee nouă, diferită și inovatoare și adaugă valoare politicilor existente.

21 de sate selectate

pentru  a face parte din proiectul Smart Rural  21. Venind din  21 de comunități  europene diferite, satele descriu un spectru larg de profiluri rurale, puncte forte și  provocări, aducând un echilibru din punct de vedere  tematic și  geografic.

Smart Rural 21 a pre-selectat, în faza inițială din 2019, 5 sate care și-au  creat propria lor strategie de sat inteligent și  se gândesc deja cum vor putea pune în  practică această  strategie.

În faza a doua a proiectului, după  un proces de înscriere și  evaluare, Smart Rural 21 a selectat încă 16 sate (mai  multe decât cele 12 planificate inițial) pentru  a se alătura celor 5. Selectarea celor 4 sate a fost posibilă datorită  Rețelelor Naționale de Dezvoltare Rurală  care au  fost de acord să  spijine satele în  această  călătorie spre a devenit un „sat inteligent”.

Comuna Remetea din județul  Harghita a fost selectată  în grupul celor 4 sate ce vor putea lucra la o strategie inteligentă având sprijinul proiectului.

Urmăriți-ne în continuare pentru a descoperi  cele 21 de sate inteligente.