Pulsul HCC!

Toate articolele din blogul nostru.

Despre COCOREADO și experiența de a fi ambasador într-un proiect european

COCOREADO este un proiect european de cercetare care își propune COnectarea COnsumatorilor şi producătorilor prin RE-poziţionarea fermierilor prin formarea AmbasaDOrilor.
,

Școala de vară HCC

Ideea de a organiza Școala de Vară HCC a pornit ca urmare a interacțiunilor și discuțiilor avute cu tinerii din municipiul Brașov în ultimul an, pe temele de turism durabil și sistem alimentar sustenabil.

FoodSHIFT2030: Viziunea tinerilor privind sistemul alimentar la Brașov în 2040

Se gândesc tinerii din Brașov la sursa hranei? Care sunt criteriile care le determină alegerile alimentare? Care este viziunea acestora privind situația sistemului alimentar în 2040, când aceștia vor fi adulți? 

MOVING: Planuri pentru un viitor al Țării Făgărașului, așa cum și-l doresc oamenii locului

Mai mulți factori interesați cheie din Brașov s-au întâlnit să discute despre viitorul regiunii Țara Făgărașului, la Cobor. Întâlnirea organizată în 16 martie 2023, la Gospodăria Cobor a avut ca scop să pună la aceeași masă autorități publice locale și județene, antreprenori locali și ONG-uri din zonă și să dezbată mai multe previziuni despre viitorul zonei în 2050. Inițiativă a proiectului MOVING, procesul de dezbatere s-a concentrat pe următoarele teme: cum ne dorim să arate microregiunea Țara Făgărașului în 2050, nevoile și constrângerile existente pentru a ajunge la viitorul dorit, pașii care trebuie urmați.

MOVING – turismul sustenabil și dezvoltarea zonelor montane din România

MOVING este un proiect Orizont 2020, ce se desfășoară în perioada 2020-2024 și care întrunește 23 de organizații partenere. Scopul proiectului este de a contribui la dezvoltarea de politici europene și de a îmbunătăți lanțurile valorice montane existente sau de a crea unele noi pentru a se sprijini reziliența și sustenabilitatea regiunilor montane.

FoodSHIFT2030: Prezentarea laboratorului din Brașov

În perioada 6 – 8 septembrie 2022, Highclere Consulting și Agenția Metropolitană Brașov au găzduit la Brașov partenerii proiectului FoodSHIFT2030 și le-au prezentat activitatea Laboratorului de Accelerare din Brașov (FAL Brașov).

Ziua Internațională de Conștientizare asupra Risipei și Deșeurilor Alimentare

În fiecare an, pe data de 29 septembrie se sărbătorește Ziua Internațională de Conștientizare asupra Risipei Alimentare, pentru a atrage atenția asupra nevoii de a schimba modul în care hrana este produsă și consumată.
Maria Prymachenko (1908-1997), Ucraina

Suntem alături de Ucraineni!

Dacă vrei să ajuți și nu știi cum, cel mai important este să te informezi din surse credibile. Lăsăm mai jos câteva surse pe care vom încerca să le actualizăm constant.

Importanța AKIS pentru agricultură durabilă în bazinul hidrografic al Dunării

Mark Redman pune următoarea întrebare: au toți fermierii din BHD acces la informațiile, consilierea și formările de care au nevoie pentru a face tranziția spre practici agricole mai durabile?

Fermele mici – contribuție considerabilă la securitatea alimentară

Strategia României pentru asigurarea secuității alimentare ar trebui să țină cont de faptul că 9 din 10 fermieri sunt mici

Concursul European de Inovare Rurală – EURIC

În ianuarie 2019, proiectul Orizont 2020 „LIAISON” a lansat un concurs la nivel european, cu scopul de a căuta inițiative inovatoare, inspiratoare și actuale, din cadrul agriculturii, al silviculturii și al lanțului de aprovizionare agro-alimentar.

Rețeaua rurală – devine mai interesant?

Rețelele politice sunt din ce în ce mai importante în dezvoltarea rurală, unde se recunoaște că succesul oricărei politici [...] depinde și de promovarea unor idei bune și împărtășirea experiențelor.

Digitalizarea în agricultura românească

Având în vedere faptul că sistemul agricol al României aduce doar 4,5% din PIB, comparativ cu 25% pentru industria IT, pare să existe o oportunitate extraordinară de creștere.

Satele inteligente: o idee aplicabilă și în România?

Pe scurt, Satele Inteligente pot fi înțelese ca și „comunități rurale care refuză să aștepte să se întâmple o schimbare”.

AGRILINK – Sesiune de instruire financiară

În perioada 28 - 29 noiembrie 2018, Highclere Consulting, împreună cu consultantul nostru financiar, domnul Ion Dumitru, a organizat două sesiuni Living Lab cu 32 de membri ai Cooperativei Agricole Carrefour Vărăști din județul Giurgiu.

AGRILINK – A doua întâlnire de instruire a echipei Living Lab

La mijlocul lunii septembrie 2018, eu și Irina, ne-am reîntălnit în Leuven cu colegii noști din Italia, Spania, Belgia, Olanda, Letonia și Norvegia pentru a doua sesiune de instruire a echipei Living Lab.

SALSA Bistrița-Năsăud: Subvenții limitate pentru micii fermieri

Principalele probleme din cauza cărora micii femieri din Bistrița-Năsădu produc mai puțin sunt legate de prețurile mici oferite de către intermediari pentru produse, lipsa forței de muncă și nivelul subvențiilor.
© Vlad Dumitrescu

AGRILINK – Cooperativa Vărăști va avea primul laborator (Living Lab)

Am aflat că membrii cooperativei Vărăști se confruntă cu noi provocări financiare în vederea consolidării activității și a poziției economice în calitate de cooperativă de producție.

AGRILINK- Evaluarea obiectivului pentru Living Lab-ul din România

Revenind de la întâlnirea din Leuven, am avut ceva timp să mă gândesc la ce am învățat și să ne reconsiderăm obiectivele și ce resurse sunt disponibile.

AGRILINK – Prima întâlnire-instruire a echipei „Living Lab”

Scopul acestor laboratoare din cadrul Proiectului Agrilink este de a dezvolta și testa servicii îmbunătățite de asistență pentru procesul de inovare...
© Vlad Dumitrescu

AGRILINK – Provocări înainte de a lansa „Living lab-ul”

România are un AKIS slab și fragmentat, iar cu demontarea ANCA (Agenția Națională de Consultanță Agricolă) micii fermieri au rămas fără niciun sprijin consultativ.
©Vlad Dumitrescu

Agricultura de subzistență, o realitate socio-economică fără viitor

În mediul rural, alimentaţia oamenilor este asigurată în mod preponderent din producţia micilor gospodării ţărăneşti.
Vlad Dumitrescu

AGRILINK – Exploararea sistemului român de consultanță

În proiectul AgriLink, dorim să aflăm care sunt sursele de informare și inspirare ale celor care ne hrănesc – ale fermierilor.