Pulsul HCC!
Toate articolele din blogul nostru.
MOVING: Vizită de lucru în Scoția
Unul dintre obiectivele principale ale proiectului MOVING a fost de a crea o platformă europeană multi-actor...
MOVING: Școala de Vară HCC
Școala de Vară a prins contur la începutul anului 2024 și în martie am început să o promovăm în rândul tinerilor din județul Brașov.
VISIONARY: Vizită de lucru
Workshopul a avut loc în perioada 20 – 22 mai, la Brașov și a întrunit 9 cercetători din Europa și 3 cercetători din România.
MOVING: Vizită de lucru în România
În perioada 22 – 26 aprilie, am organizat o vizită de lucru în România, găzduind trei parteneri regionali din cadrul proiectului MOVING
Școala de vară HCC
Ideea de a organiza Școala de Vară HCC a pornit ca urmare a interacțiunilor și discuțiilor avute cu tinerii din municipiul Brașov în ultimul an, pe temele de turism durabil și sistem alimentar sustenabil.
FoodSHIFT2030: PGL: de la concept la funcționare
Principiul de bază al unui Punct Gastronomic Local îl reprezintă crearea unui spațiu în gospodăria proprie a micului producător care își dorește să ducă mai departe tradiția și gustul autentic.
Despre COCOREADO și experiența de a fi ambasador într-un proiect european
COCOREADO este un proiect european de cercetare care își propune COnectarea COnsumatorilor şi producătorilor prin RE-poziţionarea fermierilor prin formarea AmbasaDOrilor.
FoodSHIFT2030: Viziunea tinerilor privind sistemul alimentar la Brașov în 2040
Se gândesc tinerii din Brașov la sursa hranei? Care sunt criteriile care le determină alegerile alimentare? Care este viziunea acestora privind situația sistemului alimentar în 2040, când aceștia vor fi adulți?
MOVING: Planuri pentru un viitor al Țării Făgărașului, așa cum și-l doresc oamenii locului
Întâlnirea organizată în 16 martie 2023, a avut ca scop să pună la aceeași masă autorități publice locale și județene, antreprenori și ONG-uri din zonă și să dezbată mai multe previziuni despre viitorul zonei în 2050.
FARMWELL: Exemple de inovări sociale
Proiectul FARMWELL a pornit în căutarea provocărilor pe care comunitățile de fermieri le au când vine vorba de bunăstarea socială, fizică și mintală
FARMWELL: Conectăm comunitățile rurale
FARMWELL face parte dintr-o rețea tematică și este unul din primele proiecte care se concentrează exclusiv pe promovarea inovărilor sociale în contexte diferite, naționale și locale, pentru a îmbunătăți starea de bine, mentală, fizică și socială a fermierilor și a familiilor lor.
MOVING – turismul sustenabil și dezvoltarea zonelor montane din România
MOVING este un proiect Orizont 2020, ce se desfășoară în perioada 2020-2024 și care întrunește 23 de organizații partenere. Scopul proiectului este de a contribui la dezvoltarea de politici europene și de a îmbunătăți lanțurile valorice montane existente sau de a crea unele noi pentru a se sprijini reziliența și sustenabilitatea regiunilor montane.
FoodSHIFT2030: Prezentarea laboratorului din Brașov
În perioada 6 – 8 septembrie 2022, Highclere Consulting și Agenția Metropolitană Brașov au găzduit la Brașov partenerii proiectului FoodSHIFT2030 și le-au prezentat activitatea Laboratorului de Accelerare din Brașov (FAL Brașov).
Ziua Internațională de Conștientizare asupra Risipei și Deșeurilor Alimentare
În fiecare an, pe data de 29 septembrie se sărbătorește Ziua Internațională de Conștientizare asupra Risipei Alimentare, pentru a atrage atenția asupra nevoii de a schimba modul în care hrana este produsă și consumată.
Suntem alături de Ucraineni!
Dacă vrei să ajuți și nu știi cum, cel mai important este să te informezi din surse credibile. Lăsăm mai jos câteva surse pe care vom încerca să le actualizăm constant.
FARMWELL: Bunăstarea socială a fermierilor
FARMWELL face parte dintr-o rețea tematică și este unul din primele proiecte care se concentrează exclusiv pe promovarea inovărilor sociale în contexte diferite, naționale și locale, pentru a îmbunătăți starea de bine, mentală, fizică și socială a fermierilor și a familiilor lor.
Importanța AKIS pentru agricultură durabilă în bazinul hidrografic al Dunării
Mark Redman pune următoarea întrebare: au toți fermierii din BHD acces la informațiile, consilierea și formările de care au nevoie pentru a face tranziția spre practici agricole mai durabile?
Fermele mici – contribuție considerabilă la securitatea alimentară
Strategia României pentru asigurarea secuității alimentare ar trebui să țină cont de faptul că 9 din 10 fermieri sunt mici
Concursul European de Inovare Rurală – EURIC
În ianuarie 2019, proiectul Orizont 2020 „LIAISON” a lansat un concurs la nivel european, cu scopul de a căuta inițiative inovatoare, inspiratoare și actuale, din cadrul agriculturii, al silviculturii și al lanțului de aprovizionare agro-alimentar.
Rețeaua rurală – devine mai interesant?
Rețelele politice sunt din ce în ce mai importante în dezvoltarea rurală, unde se recunoaște că succesul oricărei politici [...] depinde și de promovarea unor idei bune și împărtășirea experiențelor.
Digitalizarea în agricultura românească
Având în vedere faptul că sistemul agricol al României aduce doar 4,5% din PIB, comparativ cu 25% pentru industria IT, pare să existe o oportunitate extraordinară de creștere.
Satele inteligente: o idee aplicabilă și în România?
Pe scurt, Satele Inteligente pot fi înțelese ca și „comunități rurale care refuză să aștepte să se întâmple o schimbare”.
AGRILINK – Sesiune de instruire financiară
În perioada 28 - 29 noiembrie 2018, Highclere Consulting, împreună cu consultantul nostru financiar, domnul Ion Dumitru, a organizat două sesiuni Living Lab cu 32 de membri ai Cooperativei Agricole Carrefour Vărăști din județul Giurgiu.
AGRILINK – A doua întâlnire de instruire a echipei Living Lab
La mijlocul lunii septembrie 2018, eu și Irina, ne-am reîntălnit în Leuven cu colegii noști din Italia, Spania, Belgia, Olanda, Letonia și Norvegia pentru a doua sesiune de instruire a echipei Living Lab.
SALSA Bistrița-Năsăud: Subvenții limitate pentru micii fermieri
Principalele probleme din cauza cărora micii femieri din Bistrița-Năsădu produc mai puțin sunt legate de prețurile mici oferite de către intermediari pentru produse, lipsa forței de muncă și nivelul subvențiilor.
AGRILINK – Cooperativa Vărăști va avea primul laborator (Living Lab)
Am aflat că membrii cooperativei Vărăști se confruntă cu noi provocări financiare în vederea consolidării activității și a poziției economice în calitate de cooperativă de producție.
AGRILINK- Evaluarea obiectivului pentru Living Lab-ul din România
Revenind de la întâlnirea din Leuven, am avut ceva timp să mă gândesc la ce am învățat și să ne reconsiderăm obiectivele și ce resurse sunt disponibile.
AGRILINK – Prima întâlnire-instruire a echipei „Living Lab”
Scopul acestor laboratoare din cadrul Proiectului Agrilink este de a dezvolta și testa servicii îmbunătățite de asistență pentru procesul de inovare...
AGRILINK – Provocări înainte de a lansa „Living lab-ul”
România are un AKIS slab și fragmentat, iar cu demontarea ANCA (Agenția Națională de Consultanță Agricolă) micii fermieri au rămas fără niciun sprijin consultativ.
Agricultura de subzistență, o realitate socio-economică fără viitor
În mediul rural, alimentaţia oamenilor este asigurată în mod preponderent din producţia micilor gospodării ţărăneşti.
AGRILINK – Exploararea sistemului român de consultanță
În proiectul AgriLink, dorim să aflăm care sunt sursele de informare și inspirare ale celor care ne hrănesc – ale fermierilor.