FoodSHIFT2030

Despre Laboratorul din Brașov

Laboratorul Brașov (denumit FAL Brașov în limba engleza) este unul dintre cele 9 laboratoare din cadrul proiectului FoodSHIFT2030.

Obiectivul principal al acestuia este integrarea producătorilor locali (în special a celor cu fermele mici) într-un sistem alimentar regional inovator și ambițios, promovând o economie alimentară locală și revitalizând moștenirea gastronomică a regiunii.

Elementele de inovare vizate de Laboratorul din Brașov

(1) Promovarea unui sistem alimentar care contribuie direct la economia locală. Încurajând și promovând lanțurile scurte, sprijinim interacțiunile directe, neintermediate, dintre producători și consumatori care asigură locuri de muncă în zonele rurale, pentru comunitatea locală și contribuie la viabilitatea socio-economică a regiunii (prin inovarea proceselor și a marketingului).

(2) Revitalizarea moștenirii gastronomice a regiunii. Identificând și promovând culturile și soiurile locale regiunii Brașov, rețetele tradiționale din această zonă și inițiativele locale orientate spre valorificarea patrimoniului gastronomic al regiunii, ne dorim să contribuim la documentarea, protejarea și promovarea moștenirii gastronomice regionale.

(3) Dezvoltarea unei guvernanțe alimentare la nivelul orașului Brașov. Ne dorim să contribuim și să sprijinim la construirea unei guvernanțe alimentare locale prin consultarea părților interesate și creionarea primei schițe a strategiei alimentare la nivelul orașului, prin introducerea unor capitole destinate producției agricole și hranei în strategiile de dezvoltare durabilă la nivelul zonei metropolitane și județului Brașov și prin analizarea și propunerea de îmbunătățiri ale politicilor publice (în special privind achizițiile publice verzi în cadrul programului național „Cornul și laptele”).

(4) Sensibilizarea comunității locale privind importanța micilor producători pentru reziliența alimentară locală și educarea și profesionalizare micilor producători. Prin educarea populației tinere privind importanța dezvoltării rezilienței alimentare locale și contribuția semnificativă a micului producător local în atingerea acestui obiectiv ne dorim să contribuim la sensibilizarea comunității locale. Totodată, venim în sprijinul micului producător local de a oferi sesiuni de formare pe subiecte precum: fiscalizare, marketing, asociativitatea, scheme de calitate, etc.

(5) Sensibilizarea populației și a proprietarilor de restaurante privind reducerea risipei alimentare.

Inovațiile Laboratorului din Brașov