Despre Laboratorul din Brașov
Laboratorul Brașov (denumit FAL Brașov în limba engleza) este unul dintre cele 9 laboratoare din cadrul proiectului FoodSHIFT2030.
Obiectivul principal al acestuia este integrarea producătorilor locali (în special a celor cu fermele mici) într-un sistem alimentar regional inovator și ambițios, promovând o economie alimentară locală și revitalizând moștenirea gastronomică a regiunii.
Elementele de inovare vizate de Laboratorul din Brașov
(1) Promovarea unui sistem alimentar care contribuie direct la economia locală. Încurajând și promovând lanțurile scurte, sprijinim interacțiunile directe, neintermediate, dintre producători și consumatori care asigură locuri de muncă în zonele rurale, pentru comunitatea locală și contribuie la viabilitatea socio-economică a regiunii (prin inovarea proceselor și a marketingului).
(2) Revitalizarea moștenirii gastronomice a regiunii. Identificând și promovând culturile și soiurile locale regiunii Brașov, rețetele tradiționale din această zonă și inițiativele locale orientate spre valorificarea patrimoniului gastronomic al regiunii, ne dorim să contribuim la documentarea, protejarea și promovarea moștenirii gastronomice regionale.
(3) Dezvoltarea unei guvernanțe alimentare la nivelul orașului Brașov. Ne dorim să contribuim și să sprijinim la construirea unei guvernanțe alimentare locale prin consultarea părților interesate și creionarea primei schițe a strategiei alimentare la nivelul orașului, prin introducerea unor capitole destinate producției agricole și hranei în strategiile de dezvoltare durabilă la nivelul zonei metropolitane și județului Brașov și prin analizarea și propunerea de îmbunătățiri ale politicilor publice (în special privind achizițiile publice verzi în cadrul programului național „Cornul și laptele”).
(4) Sensibilizarea comunității locale privind importanța micilor producători pentru reziliența alimentară locală și educarea și profesionalizare micilor producători. Prin educarea populației tinere privind importanța dezvoltării rezilienței alimentare locale și contribuția semnificativă a micului producător local în atingerea acestui obiectiv ne dorim să contribuim la sensibilizarea comunității locale. Totodată, venim în sprijinul micului producător local de a oferi sesiuni de formare pe subiecte precum: fiscalizare, marketing, asociativitatea, scheme de calitate, etc.
(5) Sensibilizarea populației și a proprietarilor de restaurante privind reducerea risipei alimentare.
Inovațiile Laboratorului din Brașov
1) Cooperativa SolBun și Lădița SolBunătăți
În cadrul Laboratorului din Brașov am susținut formare unei cooperative orientată pe agregarea micilor producători locali, pentru o mai bună accesare a pieței de desfacere și o mai bună conectare cu consumatorii. Micii producători au decis că se asocieze pentru a oferi o gamă mai diversă de produse și pentru a se ajuta reciproc în activitatea lor și a crește împreună.
O urmare a înființării cooperativei SolBun este Lădița SolBunătăți care reunește produsele agro-alimentare ale producătorilor locali sub forma unei lădițe săptămânale livrată direct consumatorilor.
2) Puncte Gastronomice Locale
Conceptul de „punct gastronomic local” a fost dezvoltat pentru a oferi o alternativă de venit pentru micii producători. Astfel, aceștia pot servi turiștii din preparatele lor, făcute cu produse din propria gospodărie, după rețete tradiționale, contribuind astfel la a oferi o experiență autentică turistului.
În cadrul proiectului FoodSHIFT2030, Laboratorul din Brașov a promovat conceptul și a adus la aceeași masă părțile interesate pentru a-l discuta, a găsi răspunsuri și soluții, care se regăsesc în acest ghid.
3) Ghid de gastronomie sustenabilă
Ne dorim să realizăm un ghid de gastronomie sustenabilă, în care să prezentăm principiile bucătăriei din regiunea Brașov, obiceiurile alimentare din această zonă, tendințe și exemple de bună practică. Ghidul va fi diseminat către comunitatea locală și reprezentații HoReCa, pentru a se încuraja consumul și folosirea produselor agro-alimentare locale.
4) Reducerea risipei alimentare
Am colaborat cu Chef Mădălina Roman pentru realizarea unui videoclip informativ privind moduri de reducere a risipei alimentare, moduri inspirate din tradițiile bunicilor noștri. Recomandările pot fi folosite și de către fiecare dintre noi, în bucătăriile proprii, și de bucătarii profesioniști, pentru a reduce risipa alimentară din HoReCa.
5) Grădina urbană educațională
Laboratorul din Brașov va pilota prima grădina urbană din oraș, cu scop educațional. Colaborăm cu școlile din apropierea grădinii pentru a oferi o experiență practică, în acre copii pot învăța cum se cultivă hrana, și de ce sunt importante agricultura și o dietă sănătoasă și sustenabilă.
6) Profesionalizarea micilor producători locali
În parteneriat cu Grupul de Acțiune Locală „Ținutul Bârsei”, Laboratorul din Brașov va organiza o sesiune de formare a micilor producători privind fiscalizare corectă, modalități de marketing și de asociere și trei sesiuni de informare privind schemele de calitate (în special produs montan și agricultură ecologică).
7) Achiziții publice verzi
Laboratorul din Brașov a participat în analizarea și propunerea de îmbunătățiri ale politicilor publice la nivelul orașului, în special privind achizițiile publice verzi în cadrul programului național „Cornul și laptele”. O urmare a acestei activități este implementarea condițiilor de achiziții verzi de către municipalitate, condiții care au încurajat producătorii locali să participe și să proiectul de livrare a produselor lactate către școli.
8) Living Lab cu Grupurile de Acțiune Locală din regiunea Brașov
Laboratorul din Brașov își dorește să încurajeze și să integreze inovația alimentară în documentele strategice și în planurile celor 6 Grupuri de Acțiune Locală de la nivelul orașului Brașov, care interacționează direct cu micii producători locali. Prin această inovație, se dorește, de asemenea, crearea unei conexiuni puternice urban-rural care să rezulte într-o dezvoltare rurală sustenabilă, bazată pe componenta de hrană.
9) Strategia alimentară la nivelul regiunii Brașov
Ultima și cea mai cuprinzătoare inovație a Laboratorului din Brașov este creionarea primei schiței a strategiei alimentare pentru regiunea Brașov. Documentul va cuprinde informații privind capacitatea de producție a județului Brașov, exemple de bună practică și viziunea părților interesate consultate pe durata proiectului privind sistemul alimentar local. Strategia va sta la baza primelor inițiative de guvernanță alimentară la nivelul orașului.
Echipa Laboratorului
Liderul Laboratorului: Highclere Consulting
Gazda Laboratorului: Agenția Metropolitană Brașov
Asistentul Laboratorului: Iceberg Consulting