Scurt istoric

Situat în zona muntoasă a Bazinului Giurgiu din județul Harghita, România, Remetea este unul dintre cele mai mari sate din regiune, cu o populație de 6 171 de locuitori. Suprafața totală a satului este de 10 774 hectare.

Remetea este o așezare de câteva sute de ani, cu tradiții puternice și caracteristici culturale elocvente. Izvoarele cu apă minerală naturală reprezintă unul din punctele forte ale comunei. Administrația comunei speră să reînvie „cultura băii” din regiune prin deschiderea unui centru de wellness, folosind în același timp resursele în mod eficient.

Economia tradițională se bazează pe agricultură, silvicultură și artizanat. Comunitatea are spirit antreprenorial, incluzând furnizori de servicii, o fabrică de ciocolată și dulciuri și o întreprindere de mobilier de birou. În acest context, prioritatea este identificarea și eliminarea factorilor care limitează urmărirea de noi oportunități de afaceri.

Conducerea și managementul comunei Remetea sunt stabile, utilizează tehnici de management cooperativ și dezvoltă o bază de cunoștințe locale, iar instituțiile subordonate (centru de sănătate, centru turistic, centre comunitare, centru social, creșă) încearcă să răspundă tuturor nevoilor comunității.

„Satul nostru s-a confruntat cu provocări complexe și transformări dinamice care necesită implementarea unui nou sistem de management digital, integrat, care să facilitează interacțiunea cu toți actorii locali din viața de zi cu zi a comunității noastre. Motivația noastră de a participa la proiect este să învățăm și să adoptăm o abordare de dezvoltare integrativă, incluzând dezvoltarea economică, sănătatea, inovația și educația.”, Elemér Laczkó-Albert, primarul comunei

Am vizitat Remetea

la începutul lunii August și  am rămas plăcut surprinși de ceea ce am văzut. De la stadiul de aplicație pentru  proiect  ne-am dat seama cât de unită și bine organizată este comunitatea din Remetea, dar n-a făcut o deosebită plăcere să  vedem câte proiecte frumoase, utile și  necesare au  fost duse la bun sfârșit.

Deshiderea și ospitalitatea cu  care am  fost primiți  în comună, peisajul minunat și  oamenii primitori ne ambiționează să transmitem exemplul mai  departe și  să  creem cât mai  multe conexiuni  benefice pentru zonele rurale din România (și nu  numai).