Știri

Remetea este „Satul lunii” Aprilie în cadrul proiectului SmartRural21. Pe parcursul acestei luni proiectul va distribui actualizări de la firul ierbii, precum și cultura și tradițiile unice  din Remetea.
Este un exemplu minunat de #SmartVillage (#satinteligent) ce are în spate o conducere puternică axată pe revitalizarea satului pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor ASTĂZI!
Remetea este unul din cele 800 de sate din țara noastră unde se vorbește Limba Maghiară. Aceste sate contribuie la diversitatea zonelor rurale din România, fiecare având peisaje regionale specifice și tradiții diferite.

Sărbătoarea Paștelui în comuna Remetea

Săptămâna aceasta creștinii ortodocși se pregătesc de sărbătoarea Paștelui. În comuna Remetea Paștele a avut loc la începutul lunii Aprilie conform calendarului catolic.

Anul acesta, Sărbătorile Pascale în comună au fost restricționate din cauza pandemiei, dar cu toate acestea, autoritățile locale au reușit să păstreze câteva obiceiuri tradiționale religioase și ale comunității.

Printre acestea se numără ceremoniile de consacrare a focului, a apei și a alimentelor, precum și „udarea” tradițională care constă în stropeirea cu parfum a fetelor și femeilor din sat de către baieți și bărbați în Lunea Paștelui pentru a le face să înflorească pe tot parcursul anului. 

Fetele și femeile le oferă  apoi băieților și bărbaților ouă de Paști decorate manual, recompensând astfel „udarea”.

Educația timpurie în Remetea

Programul de educație și dezvoltare a copilăriei timpurii Remetea rulează din 2011, aducând părinții și copiii mici împreună pentru a împărtăși experiențe, învăța și juca.

Sesiunile săptămânale prezintă tehnici de dezvoltare creative și antrenante și sunt conduse de un specialist în igienă mintală, Lujza Czirják, care oferă, de asemenea, sfaturi personalizate și asistență individuală la cerere.

La program participă un număr mic, dar constant de părinți și copii din două grupuri separate destinate bebelușilor și copiilor mici. Discuțiile și activitățile reflectă nevoile în schimbare ale bebelușilor în creștere și ale familiilor lor și, important, oferă un sentiment puternic de apartenență la o comunitate.

Grup de sprijin pentru oamenii vârstnici

Încă din 2009, în comuna Remetea se organizează o dată la două luni un grup de sprijin pentru oamenii vârstnici. Pe lângă aceste întâlniri, cu ajutorul asistentului social responsabil, Róbert Péter, sunt organizate evenimente speciale, cum ar fi petreceri de carnaval, excursii, drumeții de vară sau evenimente de Ziua Mondială a Persoanelor Vârstnice și serbări de Crăciun.

Cei 25 de membri ai grupului împărtășesc hobby-uri, preocupări, probleme familiale, oferă ajutor în gestionarea micilor provocări de zi cu zi, formând astfel o micro-comunitate puternică, interconectată.

Remetea găzduiește o expoziție futuristă de fotografie

Primăria Remetea găzduiește o expoziție excepțională, cu fotografii ale lumilor micro și macro, invizibile cu ochiul liber, inclusiv imagini ale bazinului râului Maros – reconstituit din 250 de fotografii – și Nebulonul Horsehead din Orion, situat la 1 300 de ani lumină departe.
Expoziția „Tată și fiu” a artiștilor din Remetea, Szabolcs Mincsor și Tamás Mincsor, a fost deschisă la 25 martie 2021. Artiștii au folosit tehnologia inovatoare a dronelor pentru a realiza fotografiile și un software special în post-producție.

Despre Remetea și Școala Online

Digitalizarea rapidă a educației din ultimul an a adus schimbări majore și pentru Remetea. Municipalitatea a asigurat rapid echipamentele necesare pentru învățarea online și a căutat soluții pentru a combate „oboseala” din fața ecranelor pentru copii și părinți.
Au fost distribuite 400 de tablete pentru familiile care aveau nevoie de un device smart pentru a participa la orele online și au fost organizate ateliere intereactive pentru părinți cu scopul de a îmbunătăți starea de sănătate fizică și mentală în cadrul familiei.
Atelierele au fost organizate pe 10 Aprile și au constat în sfaturi și bune practici pentru organizarea „vieții digitale” în cadrul familiei.

Scurt istoric

Situat în zona muntoasă a Bazinului Giurgiu din județul Harghita, România, Remetea este unul dintre cele mai mari sate din regiune, cu o populație de 6 171 de locuitori. Suprafața totală a satului este de 10 774 hectare.

Remetea este o așezare de câteva sute de ani, cu tradiții puternice și caracteristici culturale elocvente. Izvoarele cu apă minerală naturală reprezintă unul din punctele forte ale comunei. Administrația comunei speră să reînvie „cultura băii” din regiune prin deschiderea unui centru de wellness, folosind în același timp resursele în mod eficient.

Economia tradițională se bazează pe agricultură, silvicultură și artizanat. Comunitatea are spirit antreprenorial, incluzând furnizori de servicii, o fabrică de ciocolată și dulciuri și o întreprindere de mobilier de birou. În acest context, prioritatea este identificarea și eliminarea factorilor care limitează urmărirea de noi oportunități de afaceri.

Conducerea și managementul comunei Remetea sunt stabile, utilizează tehnici de management cooperativ și dezvoltă o bază de cunoștințe locale, iar instituțiile subordonate (centru de sănătate, centru turistic, centre comunitare, centru social, creșă) încearcă să răspundă tuturor nevoilor comunității.

„Satul nostru s-a confruntat cu provocări complexe și transformări dinamice care necesită implementarea unui nou sistem de management digital, integrat, care să facilitează interacțiunea cu toți actorii locali din viața de zi cu zi a comunității noastre. Motivația noastră de a participa la proiect este să învățăm și să adoptăm o abordare de dezvoltare integrativă, incluzând dezvoltarea economică, sănătatea, inovația și educația.”, Elemér Laczkó-Albert, primarul comunei

Am vizitat Remetea

la începutul lunii August și  am rămas plăcut surprinși de ceea ce am văzut. De la stadiul de aplicație pentru  proiect  ne-am dat seama cât de unită și bine organizată este comunitatea din Remetea, dar n-a făcut o deosebită plăcere să  vedem câte proiecte frumoase, utile și  necesare au  fost duse la bun sfârșit.

Deshiderea și ospitalitatea cu  care am  fost primiți  în comună, peisajul minunat și  oamenii primitori ne ambiționează să transmitem exemplul mai  departe și  să  creem cât mai  multe conexiuni  benefice pentru zonele rurale din România (și nu  numai).