VISIONARY

Proiectul VISIONARY se concentrează pe o serie de tranziții ale sistemului alimentar către sustenabilitate în diferite țări, cu o varietate de abordări și metode care implică mai multe tipuri de stakeholderi.

Ce ne impiedică să facem traziția către sisteme alimentare sustenabile?

VISIONARY investighează sistemele alimentare din Europa, punând întrebări cheie: Ce ne împiedică să facem tranziția către sisteme alimentare mai durabile? Cum pot fi depășite aceste blocaje? Ce schimbări de politică și de afaceri sunt necesare pentru a promova practici agricole durabile?

Importanța reconsiderării sistemelor alimentare europene într-un context global a fost evidențiată de pandemia COVID-19 când a devenit evident faptul că lanțul global de aprovizionare cu alimente este predispus eșecului  în fața șocurilor.

Sistemele alimentare actuale suferă din cauza utilizării excesive a substanțelor chimice în producția de alimente, a sistemelor de monocultură și a impactului negativ asupra mediului al creșterii intensive a animalelor pe uscat și pe mare, ceea ce duce la degradarea solului și la un impact negativ asupra apei și a biodiversității. Este nevoie urgentă de o schimbare substanțială a sistemului alimentar pentru a face agricultura mai durabilă din punct de vedere economic, de mediu și social.

VISIONARY își propune să îmbunătățească sustenabilitatea agriculturii prin promovarea acelor practici din sistemele de producție alimentară care sunt mai ecologice, mai viabile din punct de vedere economic și mai adecvate din punct de vedere socio-cultural și prin contribuția la eliminarea barierelor care împiedică adoptarea lor.

Rolul nostru

Highclere Consulting (HCC) este responsabil pentru scrierea planului de comunicare, diseminare și exploatare și monitorizarea activităților. De asemenea, coordonăm studiile  de caz  din România din pachetul de lucru 4 care au ca obiectiv conceptul de Punct Gastronomic Local și  Micii Producători.

Parteneri

 
Info

Durata Proiectului
Septembrie 2022 – August 2026