VISIONARY: Vizită de lucru
Dezvoltarea și consolidarea competențelor și cunoștințelor tinerilor cercetători pentru a facilita întâlnirii și interacțiuni mai eficiente. Vizită de lucru în cadrul proiectului VISIONARY
În interacțiunile pe care le-am avut de-a lungul timpului cu fermierii, autoritățile publice, mediul de afaceri sau societatea civilă am observat cât de important este rolul nostru de facilitatori în cadrul acestor întâlniri: de a traduce și adapta proiectele europene în care noi suntem implicați pe înțelesul participanților și de a crea un spațiu sigur în care participanții să se simtă confortabili să discute cu noi.
În cadrul proiectului VISIONARY, am avut oportunitatea de a găzdui un workshop dedicat dezvoltării și consolidării competențelor tinerilor cercetători (sau cercetătorilor aflați la început de drum) în facilitarea de interacțiuni cu comunitățile locale și naționale.
Workshopul a avut loc în perioada 20 – 22 mai, la Brașov și a întrunit 9 cercetători din Europa (Spania, Danemarca, Germania și Marea Britanie) și 3 cercetători din România.
Am început workshopul prin a ne cunoaște și a vizita unul din studiile de caz coordonate de către noi în VISIONARY – Punctele Gastronomice Locale. Astfel, împreună cu participanții, le-am făcut o vizită Ioanei și Corinei, de la HOF Hărman, care ne-au povestit despre afacerea lor, cum implementează principiile sustenabilității în activitatea lor și care ne-au prezentat ograda și grădina de legume. La finalul zilei, am degustat bucate de sezon inspirate din rețete transilvănene.
Prima zi de workshop a fost coordonată de colegii noștri Mark, Raluca și Alina care, împreună cu participanții, au discutat într-un mod interactiv despre:
- importanța unei comunicări eficiente în cadrul proiectelor europene de cercetare și inovare;
- necesitatea de a înțeleg diferite puncte de vedere și de a accepta în discuții contextul personal al fiecărui participant;
- abilități de comunicare și importanța comunicării asertive;
- provocări întâlnite în facilitare.
Totodată, am colaborat cu Szillard, facilitator și trainer în facilitare vizuală, care în a doua zi a workshopului ne-a împărtășit tehnicile și abilitățile necesare pentru a comunica cu ajutorul elementelor și instrumentelor vizuale.
După două zile de cunoaștere, de schimburi de experiență și de idei și de învățare aplicată, participanții au plecat din Brașov încântați de workshop, care le-a permis să aprofundeze importanța facilitării eficiente a unor întâlniri cu comunitatea locală, dar și să învețe o nouă modalitate de comunicare, cea prin intermediul elementelor vizuale. Totodată, fiind pentru prima dată în România, aceștia au descoperit o parte din istoria, cultura și gastronomia locală.