VISIONARY: Workshop SPI – Dezvoltarea Punctelor Gastronomice Locale
Conceptul de punct gastronomic local a fost creat ca un ajutor pentru micul producător, mai exact a pescarilor din Delta Dunării. Prin deschiderea unui astfel de punct, familiile din zona rurală pot să servească vizitatorii și turiștii cu preparate proaspete și tradiționale din zonă.
În cadrul primei întâlniri despre punctele gastronomice locale, organizată în martie 2023, ne-am propus să identificăm elementele de care au nevoie punctele gastronomice locale pentru a se dezvolta și continua cu succes. Concluziile întâlnirii pot fi accesate la acest link.
În lunile ce au trecut de la ultima întâlnire, conceptul de puncte gastronomice locale a trecut printr-o serie de schimbări importante, care contribuie la clarificarea și mai buna implementare a acestuia:
- Vara 2023 – s-a lansat secțiunea de hartă din cadrul website-ului Gastro Local.
- Decembrie 2023 – s-a promulgat Legea nr. 412 din 18.12.2023 pentru înființarea și funcționarea punctelor gastronomice locale.
- Iunie 2024 – s-a promulgat Ordinul nr. 233 din 07.06.2024: privind stabilirea normei anuale de venit pentru punctul gastronomic local, precum și a coeficienților de corecție ai acesteia.
- August 2024 – s-a lansat website-ul infopgl: centralizator al punctelor gastronomice locale.
A doua întâlnire pe subiectul punctelor gastronomice locale a fost organizată în cadrul proiectului VISIONARY [1] și își propune o analiză mai în profunzime a relației dintre punctele gastronomice locale și micul producător, identificând modelul de business propice pentru punctele gastronomice locale care să asigure protecția și reziliența micului producător.
Întâlnirea a început cu punerea în context a conceptului de puncte gastronomice locale. Inițiative similare, care contribuie la scurtarea lanțului alimentar, la sprijinirea micilor agricultori și la dezvoltarea turismului durabil, se regăsesc pe teritoriul întregului continent. În cadrul întâlnirii am prezentat trei astfel de inițiative: rețeaua „Gîtes de France” din Franța, asociația „Campagna Amica” din Italia și programul „Gutes vom Bauernhof” din Germania. Detalierea acestora poate fi consultată în raportul de mai jos.
Discuția s-a concentrat pe cinci aspecte definitorii pentru punctele gastronomice locale:
1) Implementarea conceptului de puncte gastronomice locale
Având o legislație în vigoare și având stabilit norma de venit [2], conceptul de puncte gastronomice locale devine din ce în ce mai popular în rândul comunităților rurale. În prezent, în județul Brașov sunt înregistrate 92 de puncte gastronomice locale, însă nu se cunoaște numărul exact al PGL-urilor care activează. În același timp, județul Brașov are cel mai mare număr de vizitatori la nivel național și atractivitatea acestuia este în creștere. Dacă luăm în considerare și faptul că Via Transilvanica se va extinde pe teritoriul județului, putem observa importanța dezvoltării rețelei de puncte gastronomice locale în zonele rurale în care nu sunt deschise PGL-uri. Astfel, se pot dezvolta pachete turistice integrate: de exemplu PGL, pensiuni și închiriere de biciclete în zona Criț – Rupea. Totodată, localitatea Vama Buzăului are înființată o Organizație de Management a Destinației care se implică în promovarea turismului regional și dirijează activitatea punctelor gastronomice locale din zonă, demonstrând o abordare integrată.
2) Capacitarea punctelor gastronomice locale
Deși conceptul a pornit de la ideea de a servi vizitatori și/sau turiști cu preparate pregătite pentru membrii gospodăriei, situația diferă la nivelul localităților rurale. De exemplu, depopularea zonelor rurale reduce numărul de membrii dintr-o gospodărie. Ceea ce îngreunează implementarea conceptului pretutindeni în maniera în care a fost inițial gândit. De aceea, unele puncte gastronomice locale folosesc rezervările pentru a ști pentru câte persoane să pregătească mâncare – astfel se reduce risipa alimentară și se poate coordona activitatea de mic agricultor cu cea de servire a mesei. Totuși, trebuie să luăm în considerare că, la acest moment, este ineficient din punct de vedere financiar să se pregătească masa pentru un număr redus de vizitatori (de exemplu, șase persoane – aproape jumătate din numărul maxim admis prin legislație în vigoare). Astfel, deși punctele gastronomice locale sunt exemplu de dezvoltare durabilă (în special în ceea ce privește domeniul social și de mediu), acestea trebuie sprijinite și capacitate pentru a deveni sustenabile și din punct de vedere economic.
Pentru a asigura dezvoltarea durabilă a acestui concept, este nevoie să îl conectăm cu servicii conexe (de exemplu: ecoturismul certificat, activități recreative, spații de camping, spații de desfacere a producției locale) pentru a asigura complementaritatea tuturor elementelor.
3) Promovarea punctelor gastronomice locale
În acest moment, în România încă lipsește educația consumatorului în ceea ce privește turismul gastronomic, categoria de turism în care se încadrează PGL-urilor. Astfel, este nevoie de o entitate care să relaționeze cu micii producători, să îi pună în valoare și să-ți asume responsabilitatea de a promova acest concept.
Una dintre organizațiile care poate prelua această responsabilitate este Organizația de Management a Destinației, luând în considerare obiectivele principale ale acestor organisme. La nivelul județului Brașov, de promovarea conceptului s-a ocupat în prima etapa Consiliul Județean Brașov împreună cu Asociația GastroLocal, urmate fiind de Agenția Națională a Zonei Montane care asigură și cursul de formare profesională. Această formulă a funcționat și poate continua sub forma „Caravanei Punctelor Gastronomice Locale” – campania de promovare a conceptului în localitățile rurale unde conceptul nu a fost promovat încă. Alte organizații care se pot implica sunt:
- Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentară – care verifică respectarea condițiilor de funcționare și acordă certificarea.
- Grupurile de Acțiune Locală – care pot finanța înființarea și dezvoltarea punctelor gastronomice locale.
- Mediul academic (Universitatea Transilvania Brașov, școlile agricole) – pentru cercetarea conceptului și sprijinirea continuării activității agricole.
4) Monitorizarea și evaluarea punctelor gastronomice locale
În acest moment, monitorizarea punctelor gastronomice locale este efectuată de către Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Județene, care dețin informații privind numărul de puncte gastronomice locale înregistrate la nivelul unui județ. Totodată, informațiile ajung și către birourile teritoriale ale Agenției Naționale a Zonei Montane.
Însă, pentru a putea integra activitatea punctelor gastronomice locale în turismul regional, este nevoie de o monitorizare și o evaluare îmbunătățite ale PGL-uri care să cuprindă informații privind numărul de zile în care au avut vizitatori și turiști, locul de origine al acestora, preferințele lor alimentare, etc. În cadrul întâlnirii s-au discutat diverse soluții adecvate unor monitorizări și evaluării eficiente: chestionar standard care să poată fi aplicat vizitatorilor, crearea unui registru de autocontrol și monitorizarea de către asociații private.
5) Finanțarea punctelor gastronomice locale
În cadrul întâlnirii s-a discutat în mod special posibilitatea de finanțare a punctelor gastronomice locale prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală. Acestea pot finanța activități non-agricole, prin intermediul Strategiilor de Dezvoltare Locală. Sunt două categorii principale care pot fi finanțate:
- Înființarea start-up
- Adresată punctelor gastronomice locale care nu și-au început încă activitatea.
- Finanțarea este în valoare de 50.000 de euro (100% nerambursabil).
- Proprietari trebuie să fie organizați sub formă juridică (GAL-urile nu pot finanța persoanele fizice).
- În acest moment, strategiile de dezvoltare locală sunt destul de vagi în ceea ce privește finanțarea. Condițiile pentru a primi finanțarea vor fi dezvoltate în cadrul ghidurilor măsurilor.
- Pentru a aplica, punctele gastronomice locale trebuie să-și creeze un plan de afaceri (se poate apela la consultanți profesioniști pentru crearea unui plan de afaceri realist și corect [3])
- Modernizare
- Adresată punctelor gastronomice locale care și-au început activitatea și-ți doresc modernizarea infrastructurii de lucru.
- Finanțarea este în valoare de aproximativ 15.000 de euro (fiind necesară o co-finanțare de 40%).
- Proprietari trebuie să fie organizați sub formă juridică (GAL-urile nu pot finanța persoanele fizice).
- În acest moment, strategiile de dezvoltare locală sunt destul de vagi în ceea ce privește finanțarea. Condițiile pentru a primi finanțarea vor fi dezvoltate în cadrul ghidurilor măsurilor.
- Pentru a aplica, punctele gastronomice locale trebuie să-și creeze un plan de afaceri (se poate apela la consultanți profesioniști pentru crearea unui plan de afaceri realist și corect).
La finalul întâlnirii s-a subliniat nevoia de a prioritiza gastronomia locală în cadrul turismului și de a sprijini dezvoltarea unui turism regional integrat la nivelul județului Brașov. Punctele gastronomice locale rămân o soluție eficientă și populară care poate asigura comunicarea gusturilor regionale către turiști/vizitatori și care contribuie în mod activ la dezvoltarea comunităților rurale durabile, prin sprijinirea micilor producători agricoli.
Totuși, pentru buna dezvoltare a conceptului, este nevoie de co-soluționarea unor situații care afectează implementarea eficientă a conceptului, cum ar fi integrarea PGL-urilor în turismul regional și asigurarea complementarității acestuia, asigurarea sustenabilității economice a administratorilor de PGL-uri, promovarea integrată și corectă, monitorizarea activității punctelor gastronomice locale (care permite dezvoltarea turismului regional integrat) și finanțarea inițiativelor sustenabile. Pentru a găsi și implementa soluții, este nevoie ca entitățile implicate să colaboreze (Consiliul Județean, Organizații de Management a Destinației, Puncte Gastronomice Locale, Agenția Națională a Zonei Montane, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Grupurile de Acțiune Locală, asociații private).
Prezentarea detaliată a discuției poate fi consultată în raport: Întâlnire puncte gastronomice locale
Cătălina Rogozan, Highclere Consulting
Referințe
[1] VISIONARY este un proiect finanțat prin programul Orizont Europa (acord de finanțare 101060538) ce își propune să contribuie la crearea unui sistem alimentar european mai sustenabil. Pentru mai multe detalii privind proiectul VISIONARY: https://visionary-project.eu/.
[2] Noma de venit pentru anul 2024 este de 39.600 RON.
[3] În acest moment, nu există o listă oficială de consultanți recomandați, însă Grupurile de Acțiune Locală pot îndruma aplicanții în această privință.