SALSA Bistrița-Năsăud: Prețuri mici, lipsa forței de muncă, subvenții limitate pentru micii fermieri

Principalele probleme din cauza cărora micii femieri din Bistrița-Năsădu produc mai puțin sunt legate de prețurile mici oferite de către intermediari pentru produse, lipsa forței de muncă și nivelul subvențiilor. Am primit aceste informații în cadrul celor două întâlniri pe care le-am organizat în Târlişua și Măgura Ilvei, întâlniri la care au participat peste 40 de mici producători din zonă axați pe legume, produse animale și lactate. Principalul scop al acestor întâlniri  organizate în contextul proiectului European de Cercetare Orizont 2020 SALSA (Small Farmers, Small Food and Sustainable Food Security), este de a afla mai multe despre situația actuală a industriei alimentare în România, dar și cum putem să ne asigurăm că produsele sănătoase vor fi disponibile în viitor, menținând în același timp un stil de viață specific, vital pentru comunitățile rurale și pentru biodiversitate.

Deși subvențiile sunt binevenite, acestea oferă un minim ajutor micilor fermieri, așa cum au spus în Măgura Ilvei. Mulți au spus că fără subvenții nu ar ține nici măcar o vacă. Producția de lapte în unele zone este doar pentru consumul individual, iar mulți au renunțat să intre pe piață. O soluție la unele dintre aceste probleme poate fi găsită prin asociere, după cum doresc să demonstreze cei peste 200 de membri ai nou-înființatei Cooperative agricole Togeș-Someș-Meleș. „Am făcut echipă pentru că sperăm să obținem prețuri mai bune pentru munca noastră și chiar să ajungem să colectăm și să prelucrăm lapte și produse din carne în viitorul apropiat”, a declarat Florin Bruzo, președintele Cooperativei Târlișua.

„Proiectul SALSA implementat de Highclere Consulting SRL este finanțat de Comisia Europeană prin Programul de cercetare Orizont 2020 și are o misiune foarte complexă: vrea să afle cine ne hrănește”, a spus Raluca Barbu, manager de proiect în România. Aceste date, în forma lor cea mai corectă și realistă, provin de la cei care fac parte din întregul proces, de la plantarea semințelor sau la creșterea animalului până la raftul magazinelor, fermieri sau comercianți și sunt cu toții considerați parteneri strategici ai acestei abordări. „Vrem să aflăm cine sunt acești oameni, ce fel de viață au, ce produc și cum își organizează munca, cum și unde își vând produsele, ce probleme și nevoi au, și mai ales ce așteaptă de la ei Comisia Europeană și autoritățile române. Toate aceste informații vor face parte din recomandările privind legile și finanțările viitoare, pe care dorim să le sprijinim pentru o agricultură mai integrată și mai aproape de producător „, a adăugat Raluca Barbu.

În primăvară, au avut loc întâlniri similare în sudul țării, în județul Giurgiu și în București și au fost concentrate pe producția de legume, producția de cereale și consumatorii / autoritățile. Au participat 100 de persoane: mici fermieri și alți producători agricoli din Giurgiu, comercianți, distribuitori, reprezentanți ai hipermarketurilor, reprezentanți ai autorităților regionale și centrale și ai asociațiilor de consumatori.

Următoarea astfel de întâlnire va avea loc la Cluj-Napoca în iulie 2018.

Irina Toma, Highclere Consulting

www.highclere-consulting.com