„PRO-WILD” protejează și promovează plantele sălbatice înrudite cu plantele agricole din toamna 2024
O inițiativă europeană revoluționară, „PRO-WILD”, a fost lansată oficial cu scopul de a proteja și promova plantele sălbatice înrudite cu plantele agricole (CWR) care sunt strâns legate de plantele cultivate în mod obișnuit. Acest proiect inovator urmărește valorificarea potențialului genetic al speciilor sălbatice pentru a îmbunătăți reziliența și adaptabilitatea culturilor la schimbările climatice.
„PRO-WILD,” acronimul pentru „Protect and Promote Crop Wild Relatives,” se concentrează pe trei dintre cele mai cultivate culturi din Europa: grâul, sfecla de zahăr și rapița pentru ulei. Producerea de noi varietăți este considerată un mijloc esențial pentru a atenua impactul schimbărilor climatice anticipate. Proiectul „PRO-WILD” urmărește să conserve, să caracterizeze și să valorifice diversitatea genetică a rudelor sălbatice pentru a dezvolta culturi mai bine adaptate.
HCC este responsabil de strategia de implicare a părților interesate, care include maparea și prioritizarea acestora, diverse metode de abordare și construirea de relații puternice, evaluarea nevoilor și seminarii de formare a capacităților pentru parteneri.
Obiective principale ale proiectului PRO-WILD (2024-2029) sunt:
- Conservarea in-situ: Cartografierea, caracterizarea și protejarea CWR în habitatele lor naturale.
- Conservarea ex-situ: Propagarea, conservarea și catalogarea CWR în afara mediului lor natural pentru a asigura păstrarea materialului genetic.
- Activități de pre-ameliorare: Identificarea trăsăturilor valoroase ale CWR și integrarea lor în programe de ameliorare de elită pentru a spori diversitatea genetică și reziliența culturilor.
Scopul final al proiectului „PRO-WILD” este de a îmbunătăți adaptabilitatea grâului, sfeclei de zahăr și rapiței la condițiile climatice în schimbare, menținând totodată rezistența la dăunători și boli și îmbunătățind calitatea produsului final. Prin reintegrarea diversității genetice a rudelor sălbatice, proiectul își propune să sporească sustenabilitatea și securitatea agriculturii în Europa și dincolo de granițele ei, cu parteneri din Turcia și Israel.
Proiectul a fost lansat în prima săptămână din septembrie 2024, printr-o întâlnire la Clermont-Ferrand, Franța. Reprezentanții celor 19 instituții partenere internaționale s-au reunit pentru a stabili foaia de parcurs și eforturile de colaborare. Proiectul este coordonat de Institutul Național Francez de Cercetare în Agricultură, Alimentație și Mediu (INRAE), unul dintre cele mai importante instituții de cercetare din Europa în domeniul agriculturii și mediului.
„PRO-WILD” este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Horizon Europe, cu sprijinul UK Research and Innovation (UKRI) și al Secretariatului de Stat Elvețian pentru Educație, Cercetare și Inovare (SERI).