MOVING: vizită de lucru în Scoția, Parcul Național Cairngorms

Unul dintre obiectivele principale ale proiectului MOVING a fost de a crea o platformă europeană multi-actor care oferă un spațiu unde părțile interesate să facă schimburi de experiențe, să învețe și să interacționeze în jurul subiectului – zone montane durabile și reziliente.

Deoarece proiectul se apropie de sfârșit, ne-am dorit să organizăm un eveniment final relevant pentru actorii locali, care și-au dedicat timpul, cunoștințele și expertiza pentru a sprijini implementarea proiectului MOVING în Carpații Meridionali. Prin urmare, cu implicarea și sprijinul partenerilor noștri de la Institutul James Hutton, am organizat o vizită de lucru în Parcul Național Cairngorms.

În timpul întâlnirii de proiect din Budapesta, găzduită anul trecut, am avut ocazia să aflăm despre diferitele moduri în care Autoritatea Parcului Național Cairngorms administrează și implică comunitățile locale în dezvoltarea durabilă a zonei. Având în vedere că una dintre principalele amenințări la adresa rezilienței și sustenabilității Carpaților Meridionali este o guvernanță slabă, am identificat oportunitatea de a învăța din studiul de caz din Scoția, astfel am facilitat această vizită de lucru.

Am invitat 5 reprezentanți ai organizațiilor cu care am interacționat pe parcursul proiectului: Asociația de Ecoturism din România, Parcul Național Piatra Craiului, agenția de turism eco-certificată Carpathian Nature Tours, Parcul Național Retezat și Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, toți participanții având expertiză și interes în a afla mai multe despre modalitățile de implicare a comunităților locale, turism durabil și conservarea biodiversității.

Ne-am început vizita de lucru de 4 zile cu o discuție cu partenerii noștri din proiectul MOVING, la sediul Institutului James Hutton. Am discutat cu cercetători care studiază propria aprovizionare alimentară în Europa de Est și cu cercetători care contribuie la întărirea și abilitarea comunităților rurale prin proiecte europene de cercetare și inovare. Apoi am vizitat centrul de schi Lecht, una dintre principalele atracții turistice din zonă și am discutat despre impactul schimbărilor climatice asupra turismului de iarnă din Scoția și România, precum și despre diferențele dintre denumirea de „parc național” din Regatul Unit și cea din UE. În timp ce în UE parcurile naționale sunt deținute și gestionate de o structură guvernamentală, de obicei nu includ nicio așezare umană permanentă și respectă standardele Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), în Regatul Unit acestea sunt zone cu peisaje deosebite, în mare parte proprietate privată și includ așezări umane substanțiale, fără a respecta însă standardele IUCN.

Prima jumătate a zilei a doua a fost dedicată cunoașterii și discuțiilor cu echipa Autorității Parcului Național Cairngorms, care ne-a prezentat principalele informații privind turismul desfășurat în parc, precum și abordarea lor de parteneriat, care se traduce prin colaborarea cu autoritățile locale, consiliile comunitare, grupurile de dezvoltare comunitară, organizațiile din sectorul terțiar (organizații caritabile, grupuri comunitare și organizații de voluntari), peste 400 de operatori economici și proprietari de terenuri pentru a îndeplini planul Cairngorms 2030. Am avut ocazia să ne întâlnim și să discutăm cu Karen Derrick, de la „Voluntary Action in Badenoch and Strathspey”, o organizație din sectorul terțiar care ajută locuitorii din Badenoch și Strathspey să își îmbunătățească calitatea vieții prin acțiuni de voluntariat. Împreună, am abordat subiectul creării unor parteneriate relevante, de lungă durată și de încredere cu comunitățile locale.

În a doua jumătate a zilei, am vizitat două organizații din sectorul terțiar. Am fost la Caberfeidh Horizons, o întreprindere socială care lucrează cu tinerii și persoanele cu dizabilități din zonă, pentru a-i face să se simtă parte și să contribuie la comunitatea lor. Voluntarii lucrează în librărie, în magazinul cu produse la mâna a doua și în centrul comunitar, astfel încât aceștia se simt apreciați și incluși în comunitatea lor, ceea ce atenuează izolarea și singurătatea. După aceea, am vizitat Badenoch and Strathspey Community Connxions, o organizație caritabilă care lucrează pentru a îmbunătăți calitatea vieții și bunăstarea persoanelor în vârstă, permițându-le să rămână independente mai mult timp. Aceștia oferă transport accesibil și servicii de incluziune socială.

În cea de-a treia zi, ne-am alăturat partenerilor noștri, Institutul James Hutton, la evenimentul lor final cu actorii locali. Deoarece lanțul valoric pe care l-au analizat în cadrul proiectului MOVING a fost producția de whisky din zona Speyside, am început ziua cu un tur al distileriei și apoi ne-am întâlnit cu actorii locali. Am aflat mai multe despre lanțul valoric al producției de whisky, despre activitatea desfășurată de Institutul James Hutton și despre rezultatele locale ale proiectului, am prezentat studiul de caz ecoturismul certificat din România și am lucrat împreună cu actorii locali scoțieni, făcând schimb de experiență și cunoștințe pe diferite teme.

Ultima zi  a început cu o vizită la centrul rangerilor Glenmore. Glenmore este situat în principala zonă de interes turistic (muntele Cairngorm). Împreună cu rangerii am discutat despre presiunea care vine odată cu un număr mare de turiști (ambuteiaje, locuri de parcare insuficiente, riscul de incendii forestiere) și despre soluțiile identificate și implementate de aceștia. Totodată, am cunoscut mai bine zona, parcurgând traseul Northern Corries și aflând mai multe despre fauna și flora locale. Am încheiat vizita prin a merge la Alzheimer Scotland Outdoor Dementia Resource Centre, primul centru în aer liber care permite persoanelor cu demență și familiilor și îngrijitorilor acestora să experimenteze beneficiile mentale și fizice ale petrecerii timpului în aer liber.

Având în vedere că o populație îmbătrânită din ce în ce mai numeroasă alege să locuiască în zonele montane, am observat cum organizațiile din sectorul terțiar se concentrează pe sprijinirea și îmbunătățirea calității vieții acestor locuitori. De asemenea, turismul este o activitate economică importantă în zonă, având un impact atât pozitiv, cât și negativ asupra rezilienței și durabilității zonei, fiind totodată amenințat de schimbările climatice. Autoritatea Parcului Național Cairngorms s-a concentrat pe dezvoltarea de parteneriate puternice și de lungă durată, care să contribuie la dezvoltarea durabilă a zonei. Acestea sunt exemple care reprezintă o sursă de inspirație pentru participanții români și pot reprezenta soluții la mai multe amenințări întâlnite și în Carpații Meridionali: îmbătrânirea populației, turismul de masă și guvernanța slabă. În plus, vizita de lucru a permis dezvoltarea unor relații de lungă durată între părțile interesate din România și din Scoția, care pot continua mult timp după încheierea proiectului.

În final, dorim să ne exprimăm recunoștința față de Asociația de Ecoturism România, Administrația Parcului Național Piatra Craiului, Carpathian Nature Tours, Parcul Național Retezat și Geoparcul Global UNESCO Țara Hațegului pentru implicarea lor activă de-a lungul proiectului și pentru sprijinul acordat în implementarea proiectului MOVING în Carpații Meridionali.

În plus, le mulțumim sincer partenerilor noștri de la Institutul James Hutton pentru că au fost de acord și ne-au sprijinit în organizarea acestei vizite de lucru și față de toți actorii scoțieni care și-au făcut timp pentru a se întâlni cu noi.

Cătălina Rogozan, Highclere Consulting