MOVING – turismul sustenabil și dezvoltarea zonelor montane din România

MOVING este un proiect Orizont 2020, ce se desfășoară în perioada 2020-2024 și care întrunește 23 de organizații partenere. Scopul proiectului este de a contribui la dezvoltarea de politici europene și de a îmbunătăți lanțurile valorice montane existente sau de a crea unele noi pentru a se sprijini reziliența și sustenabilitatea regiunilor montane.

Lanț valoric – Procesele sau activitățile prin care un operator economic adaugă valoare produsului/serviciului său (producție, marketing, servicii post-vânzare). (Sursă: Oxford languages).

În cadrul proiectului noi, HCC,  coordonăm două dintre cele 23 de studii de caz: România – Munții Piatra Craiului și Bulgaria – Munții Stara Planina. 

Poate vă întrebați de ce este proiectul MOVING important pentru noi?

MOVING este în acest moment singurul proiect european care cercetează zonele montane. Totodată, alături de FoodSHIFT2030 și FARMWELL este printre primele proiecte pe care le desfășurăm la Brașov, prin urmare avem oportunitatea de a interacționa și a lucra împreună cu actori locali (ONG-uri, autorități publice, Administrația Parcului Național Piatra Craiului, sectorul privat, comunități locale, tineri) pentru a co-crea soluții pentru dezvoltarea sustenabilă a zonelor montane.

Regiunea studiată în cadrul proiectului este Parcul Național Piatra Craiului împreună cu localitățile învecinate (județul Brașov: Zărnești, Moieciu, Bran și Fundata și județul Argeș: Dragoslavele și Dâmbovicioara). Parcul Național Piatra Craiului este o importantă destinație turistică, considerată a fi reprezentativă pentru Carpații Meridionali. 

Pentru regiunea Piatra Craiului, analizăm importanța pe care ecoturismul certificat o are pentru dezvoltarea sustenabilă a zonei. 

Ecoturismul certificat este o formă de turism în care vizitatorul își dorește să observe și să se bucure de natură și de tradițiile locale. Conceptul a fost adaptat la contextul românesc de către Asociația de Ecoturism din România (AER). Regiunea Zărnești – Piatra Craiului este una dintre cele 10 „eco-destinații” promovate de către AER (sub brandul „Descoperă ECO-ROMÂNIA”), cu o diversitate de servicii ecoturistice certificate de către AER, care sunt oferite în parteneriat cu afacerile locale și cu Administrația Parcului Național.

Peisajul montan unic este apreciat atât de turiștii români, cât și de cei străini, însă reprezintă, de asemenea, un ecosistem vulnerabil care este din ce în ce mai amenințat.

În ultimii doi ani am identificat principalii factorii care amenință peisajul montan din regiunea Piatra Craiului, ca urmare a interviurilor și workshop-urilor pe care le-am organizat cu actorii locali. Acești factori sunt:

  • dezvoltarea haotică și necontrolată a construcțiilor imobiliare și/sau cu scop turistic
  • presiunea asupra resurselor de apă și gaz
  • transportul turiștilor și parcarea
  • schimbări climatice: ploi în cantități mari și inundații, creșterea temperaturilor

Am avut oportunitatea de a prezenta regiunea Piatra Craiului și importanța pe care turismul sustenabil o are în zonă în cadrul webinar-ului „EU MAP webinar on Mountain Value Chains: heterogenity and innovation” („Webinar-ul EU MAP despre Lanțuri Valorice Montane: eterogenitate și inovație”), și în cadrul webinar-ului „Youth4Mountains: Sharing mountain regions’ examples of innovative and sustainable tourism” („Youth4Mountains: Exemple de turism inovativ și sustenabil din regiunile montane”).

Cea mai recentă activitate din cadrul proiectului a avut loc în luna octombrie 2022 și a presupus organizarea unor întâlniri cu tineri din zonă pentru a identifica percepția acestora despre viitorul zonelor montane, aspectele care trebuie îmbunătățite pentru ca zonele montane să devină mai atractive pentru tineri și rolul turismului în sustenabilitatea și reziliența zonelor montane.

Întâlnirile le-am desfășurat împreună cu studenții Facultății de Alimentație și Turism, din cadrul Universității Transilvania din Brașov, și au rezultat în concluzii asemănătoare celor din raportul EUROMONTANA „A fi tânăr într-o zonă montană” și anume: tinerii sunt dornici să locuiască sau să muncească în zone montane, însă este nevoie de îmbunătățirea infrastructurilor rutieră, medicală și educațională, precum și de protejarea biodiversității montane.

În următorii doi ani din proiect ne vom concentra pe menținerea relației cu actorii locali, cu ajutorul căror vom defini viitorul zonei montane Piatra Craiului și pașii care trebuie făcuți pentru a influența acel viitor, însă vom începe și cercetarea politicilor publice la nivel european, național, regional și local privind zonele montane.