MOVING: Școala de Vară HCC

Școala de Vară HCC – sau cum ne dorim să creștem gradul de sensibilizare în rândul tinerilor din județul Brașov privind importanța zonelor și activităților montane

Școala de Vară HCC este o idee ce a pornit din toamna anului 2022. În cadrul proiectului MOVING, am desfășurat două serii de sesiuni de diseminare în rândul tinerilor din județul Brașov, privind rezultatele proiectului. În octombrie 2022 am observat pentru prima data lipsa de cunoștințe în rândul tinerilor privind importanța zonelor montane și a activităților din aceste zone (în special turismul sustenabil și sistemele alimentare sustenabile), astfel am hotărât să organizăm o Școală de Vară în cadrul căreia să abordăm aceste subiecte cu tinerii. 

Școala de Vară a prins contur la începutul anului 2024 și în martie am început să o promovăm în rândul tinerilor din județul Brașov. În două săptămâni, am discutat despre zonele montane, diseminat rezultatele proiectului MOVING și promovat Școala de Vară la peste 100 de tineri. 

Școala de Vară a pornit cu un training de facilitare vizuală, pe durata căruia tinerii au învățat cum să folosească elemente și instrumente vizuale pentru a comunica mai eficient, dar au avut și oportunitatea de a interacționa cu tineri cercetătorii din Europa. 

Începând cu 23 mai, am călătorit cu participanții Școlii de Vară spre destinația finală, și anume: prima eco destinație certificată din țară – Zărnești-Piatra Craiului (regiunea studiată în cadrul proiectului MOVING). Am făcut un scurt popas la Centrul de Vizitare al Parcului Național Piatra Craiului, unde Andrea ne-a prezentat traseul tematic, localitățile componente ale parcului, rolul parcului și biodiversitatea pe care o întâlnim în granițele acestuia. 

Ultima oprire a fost la Villa Hermani – gazda noastră pentru această Școală de Vară. Am început discuțiile povestind despre rolul proiectelor europene de cercetare și inovare și rolul cercetătorilor, după care am început sesiunea despre lanțurile de valoare din zonele montane. 

Turismul sustenabil a fost primul subiect, participanții învățând să identifice o destinație și o afacere turistice sustenabile, au descoperit o serie de destinații eco-certificate din România și au lucrat împreună pentru a dezvolta strategii de sustenabilitate pentru două afaceri din sectorul turistic: un hotel și un centru de spa.  

Sesiunea a continuat cu rolul schemelor de calitate pentru a construi sisteme alimentare sustenabile, participanții învățând cum să identifice pe rafturile magazinelor principalele scheme de calitate: Denumire de Origine Protejată, Indicație Geografică Protejată și Produs Montan. 

Ziua s-a terminat cu o discuție cu dl. Hermann, gazda noastră, care ne-a povestit despre implicațiile de a deschide o afacere eco-certificată în domeniul turistic și cu vizionarea unui film documentar despre importanța menținerii biodiversității în zona munților Piatra Craiului. 

A doua zi am pornit în drumeție, având oportunitatea să învățăm de la experți despre arhitectura tradițională a locului, importanța păstrării activităților economice tradiționale (de exemple: pășunat) și despre biodiversitatea locală. 

Uitându-ne la feedback-ul primit de la participanții, Școala de Vară a fost o oportunitatea pentru ca tinerii din județul Brașov să învețe despre zonele montane și să înțeleagă importanța acestora și a practicării unui turism sustenabil în aceste zone.