MOVING: Locuitori din zonele montane din România și-au adus contribuția la viitoarea politică europeană
Într-un seminar organizat luna trecută la Bruxelles, în cadrul proiectului MOVING, Highclere Consulting a adus la masa discuțiilor despre viitoarele politici publice pentru zonele montante, persoane care trăiesc în zona montană și cunosc foarte bine provocările și nevoile oamenilor de acolo. Astfel, alături de peste 50 de experți europeni la nivel înalt în domeniul montan, s-a discutat despre viitorul regiunilor muntoase și despre politicile UE post-2027 care să permită dezvoltarea acestor regiuni. Discuția a avut loc în cadrul Atelierului european de previziune pentru zone montane reziliente.
Hermann Kurmes, locuitor din Măgura (Brașov) și antreprenor local, a prezentat participanților modelul de afacere ecoturistică pe care a dezvoltat-o în ultimii 25 de ani: are o pensiune și organizează tururi ghidare în natură, ambele afaceri certificate eco-turistic. Este și membru fondator al Asociației de Ecoturism din România.
În cadrul discuțiilor, a fost invitat să propună posibile soluții la probleme cu care se confruntă: infrastructură precară (drumuri și canalizare), lipsa de perspectivă pentru familiile tinere, interes scăzut pentru asociere și cooperare, lipsa de interes a autorităților locale pentru a rezolva probleme din aceste zone. O problemă majoră discutată a fost și nevoia de pregătire a localnicilor pentru a dezvolta abilități necesare pentru dezvoltarea zonei: management, digitalizare, servicii HORECA etc.
”Cel mai important lucru pentru mine în zona Măgurii – Piatra Craiului este armonizarea conservării mediului cu implicarea și susținerea comunității locale: activități comune cu Școala din Măgura (igienizarea satului, programe de vacanță cu elevii), organizare de festivaluri, baluri. Fără susținerea practicilor tradiționale din zonă (făcute de localnici), se renunță treptat la creșterea animalelor, care duce la dispariția pășunilor și la modificarea peisajului care determină turismul natural și cultural din zonă. De asemenea, dispariția practicilor tradiționale poate provoca și dispariția anumitor specii și habitate, cel mai mare pericol pentru acestea fiind re-împădurirea pajiștilor”, a declarat Hermann Kurmes.
”Mereu am sustinut comunitatea locală, toți angajații mei sunt din sat și o mare parte din produsele folosite la masă sunt produse locale. Produc și eu miere, gemuri și siropuri în zona montană (acestea pot fi achiziționate de la pensiune sau de la magazine de suveniruri din orașul Brașov).”
Mai este un lucru important de menționat: întreaga echipă de la Carpathian Nature Tours (împreună cu localnicii doritori) este implicată activ în guvernarea locală, județeană și națională a zonei, luptând pentru protejarea biodiversității, pentru dezvoltarea căilor de acces în zonă și a infrastructurii edilitare (într-o manieră sustenabilă), pentru protejarea peisajului și pentru educarea copiilor privind importanța zonelor montane.
Alina Alexa, Highclere Consulting