Ultimul popas: impactul proiectului MOVING în zona montană din Carpații Meridionali
Anul acesta am încheiat un proiect drag nouă, MOVING. Proiectul, desfășurat între septembrie 2020 și august 2024 a fost finanțat prin programul Orizont 2020 și și-a propus să co-dezvolte cadre politice în Europa pentru stabilirea unor lanțuri valorice noi sau îmbunătățite care să contribuie la rezistența și sustenabilitatea zonelor montane.
HIGHCLERE CONSULTING (HCC) a fost coordonatorul studiului de caz din România, care a analizat implementarea turismului eco-certificat în Carpații Meridionali, și coordonatorul pachetului de lucru 7, care a analizat politicile publice care guvernează zonele montane.
De-a lungul celor patru ani de proiect, am lucrat îndeaproape cu actorii locali printr-o serie de metodologii dezvoltate de către partenerii noștri (chestionare, interviuri, exerciții de predicție), care ne-au ajutat să ne imaginăm viitorul dorit pentru regiunea Carpaților Meridionali, să identificăm punctele tale și cele slabe, dar și provocările și oportunitățile oferite de zonele montane. Rezultatele implementării proiectului sunt clare și ușor de înțeles:
- Am organizat două întâlnirii cu actorii locali, în cadrul cărora am reunit 37 de persoane interesate de dezvoltarea durabilă și rezilientă a zonei Măgura – Zărnești și a microregiunii Țara Făgărașului.
- Am diseminat rezultatele proiectului, precum și oportunitățile zonelor montane locale în rândul a peste 100 de studenții din orașul Brașov.
- Am organizat o Școală de Vară cu 10 tineri din orașul Brașov, care a avut ca obiectiv creșterea conștientizării în rândul tinerilor privind importanța zonelor montane locale.
- Am organizat o vizită de lucru în România și am coordonat două vizite de lucru la partenerii noștri din proiect: Elveția și Scoția. Ca urmare, participanții au putut face schimb de experiență, au putut să formeze rețele și să devină inspirați.
- Am coordonat trei cercetări privind implementarea mențiunii de calitate facultativă „produs montan”, iar rezultatele le-am prezentat în cadrul unui seminar organizat la Comitetul Regiunilor.
- Am participat activ la propunerea de recomandări pentru zonele europene prin participarea la exercițiul de predicție – etapa europeană și prin elaborarea foii de parcurs pentru consolidarea lanțurilor valorice de produse montane.
- Am diseminat ecoturismul certificat ca fiind o opțiune de turism sustenabilă pentru dezvoltarea zonelor montane în cadrul întâlnirilor de proiect.
În final, dorim să ne exprimăm recunoștința față de Consiliul Județean Brașov, Asociația de Ecoturism România, Carpathian Nature Tours, Parcul Național Piatra Craiului, Parcul Național Retezat, Asociația de Turism Retezat și Geoparcul Internațional Țara Hațegului pentru implicarea lor activă de-a lungul proiectului și pentru sprijinul acordat în implementarea proiectului MOVING în Carpații Meridionali.
Rezultatele proiectului (raportul final, rapoartele întâlnirilor cu partenerii locali, trei studii pentru MCF „produs montan” și foaia de parcurs pentru consolidarea lanțurilor valorice de produse montane) se regăsesc atașate acestui articol sau pe website-ul HCC, precum și pe website-ul proiectului MOVING: https://www.moving-h2020.eu/.
Cătălina Rogozan, Highclere Consulting