Micii fermieri din România: Cine ne va hrăni în 2050? Și cum va arăta 2030?
Actori relevanți pentru micii fermieri și întreprinderile alimentare mici s-au întâlnit recent la București pentru un atelier participativ de perspectivă, menit să-i ajute să previzioneze contribuția micilor fermieri la securitatea alimentară și nutrițională până la orizonturile de timp 2030 și 2050. Douăzeci de actori ai sistemului alimentar – mici fermieri, antreprenori, cercetători, factori de decizie și consilieri – au fost invitați să facă parte din acest exercițiu, ca activitate directă în proiectul Orizont 2020 SALSA, implementat în România de Highclere Consulting SRL.
„Peste 60% din totalul micilor fermieri din UE sub 5ha sunt în România – 3,5 milioane, conform statisticilor din 2015. Să privim spre viitor pentru a vedea ce rol pot avea în agricultura din 2030 sau 2050 arată cât de multă organizare este necesară pentru a-și ridica reprezentativitatea pe arena politică și, de asemenea, pentru a adapta mecanismul existent la nevoile lor reale ”, a spus Irina Toma , Expert în politici la Highclere Consulting.
Atelierul de previziune a ajutat participanții să realizeze că deciziile pe care le luăm astăzi vor fi consecințele cu care generațiile viitoare de fermieri și consumatori vor trebui să se ocupe. „În acest context, una dintre principalele vulnerabilități menționate de unul dintre participanți a fost deconectarea actuală dintre vocile și nevoile micilor fermieri și politicile și practicile implementate de ministere”, a subliniat Raluca Barbu, expert în politici la Highclere Consulting.
Un al doilea aspect a fost acela de a evalua rezultatele sistemelor anterioare de consultanță pentru fermieri (FAS) din România, pentru a formula o nouă și bine gândită propunere despre modul în care acestea ar putea fi organizate în viitoarea perioadă de programare a PAC. Micii fermieri, membrii ai cooperative Vărăști, care au fost prezenți la întâlnire au menționat că orice legislație sau politică care afectează activitatea lor trebuie formulată în termini pe care populația general îi poate înțelege, adaptată nevoilor și mijloacelor de comunicare specifice pentru publicul țintă, cu mai mult accent pe interpretare clară și concisă.
Au fost identificate și dezbătute mai multe vulnerabilități, dar și punctele forte ale fermierilor mici și ale întreprinderilor mici, iar un raport complet asupra acestei lucrări va fi publicat pe site-ul Highclere Consulting în săptămânile următoare.
Irina Toma, Highclere Consulting
www.highclere-consulting.com
SALSA 2020 este un proiect de cercetare Orizont 2020 care dezvoltă o mai bună înțelegere a contribuției fermelor mici și a întreprinderilor mici de produse alimentare la o aprovizionare alimentară sigură și hrănitoare, concentrându-se pe Europa și părți din Africa, dar are ca scop și consolidarea vocii fermelor mici și întreprinderile mici de produse alimentare în dezbaterea globală privind securitatea alimentară. Pentru mai multe informații despre acest proiect, accesați http://www.salsa.uevora.pt/