FoodSHIFT Brașov: Despre sisteme alimentare sustenabile, mici producători, hrană sănătoasă și comunități implicate

În săptămâna 5 – 11 septembrie, dedicată Forumului Orașelor Verzi (FOV) la Brașov, Highclere Consulting S.R.L. a contribuit la obiectivul FOV prin evidențierea temei „hrană sustenabilă” la nivelul orașului, prin intermediul unui atelierul organizat în cadrul Proiectului European FoodSHIFT2030.

Atelierul a reunit atât reprezentanți ai municipalităților și ai cercetării din cinci orașe din Europa (Ostend – Belgia, Wroclaw – Polonia, Copenhaga – Danemarca, Bari – Italia, Berlin – Germania), cât și din România (Brașov, Alba Iulia, Sibiu, Cluj). Scopul atelierului a fost de a defini termenul de „guvernanță alimentară” la nivel local și de a identifica mecanismele și acțiunile necesare pentru a pune în aplicare această definiție.

Ce însemnă guvernanța alimentară?

Hrana există ca subiect pe agenda publică sub forma achizițiilor publice pentru cantine școlare, spitale sau ca asistență socială pentru diferite categorii de grupuri sau a piețelor locale. Acest lucru nu înseamnă însă că se iau în considerare și aspecte precum: hrana să parcurgă cele mai scurte distanțe, politici de preț care să asigure hrana sănătoasă și accesibilă pentru toate categoriile sociale, implicarea producătorilor locali în achizițiile publice sau promovarea gastronomiei și identității locale.

Guvernanța alimentară aduce împreună toate interacțiunile dintre diferite grupuri sociale de la nivelul orașului și nevoia lor de hrană sănătoasă. Implică, de asemenea, conlucrarea diferitelor autorități publice angrenate în producerea, procesarea, distribuția hranei și modul în care hrana este servită, percepută și consumată.

„Ne-am propus ca prin Laboratorul de Accelerare din Brașov (FAL Brașov) să facilităm și să susținem un mediu de lucru colaborativ prin formarea unui Food Council și promovarea conceptelor precum: lanțuri alimentare scurte, food hub interactiv – revitalizarea pieței STAR, meniuri care promovează gastronomia locală, achiziții publice verzi cu prioritizarea producătorilor locali și a educației alimentare, promovarea grădinilor urbane educaționale”, a spus Raluca Barbu, coordonator FAL Brașov, Highclere Consulting.

În cadrul atelierului, reprezentanții orașelor menționate mai sus au arătat, prin experiențele lor, că aplicarea guvernanței alimentare conduce la: reducerea costurilor, hrană mai sănătoasă pentru locuitori, instruirea personalului din cantinele publice, protejarea spațiilor dedicate producătorilor locali în fața dezvoltării urbane necontrolate, asigurarea hranei pentru toate categoriile sociale, precum și schimbarea consumatorilor în cetățeni implicați.

Primarul Brașovului, Allen Coliban, prezent la deschiderea evenimentului, a declarat: „Având în vedere că la Brașov a început activitatea unui Hub dedicat sănătății, SDG3 Health Hub, în cadrul FOV (Forumul Orașelor Verzi), suntem convinși că avem multe lucruri în comun cu hrana sănătoasă, cum poate ajunge ea pe mesele brașovenilor sau cum putem implementa ideea de grădină urbană la nivelul orașului nostru. Suntem interesați și de un program de hrană caldă în școlile din Brașov, să avem cantine care să gătească pentru copii și bătrâni, cu produse locale, sănătoase. Experiența acestui proiect ne va ajuta și pe noi, la nivelul administrației locale”, a spus Allen Coliban.

Pentru o abordare coerentă, implicarea Consiliului Județean Brașov este vitală. „Participarea la acest eveniment a clarificat mai bine rolul nostru și următorii pași pe care instituția noastră trebuie să îi facă pentru a începe să discutăm despre o strategie alimentară”, a declarat Alina Szasz, Manager Public, Consiliul Județean Brașov.

Ambele instituții și-au declarat intenția de a susține și de a se implica activ în această inițiativă.

Din România, au fost prezentate inițiativele susținute în județul Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană în 2019, prin proiectul „Gusturi sibiene”, care promovează gastronomia locală prin piețe volante, produse montane și punctele gastronomice locale.

Line Rise Nielsen (Changing Food – Copenhaga): „Nu este suficient să facem strategii doar pe hârtie! Este important ca autoritățile locale să conlucreze cu toți stakeholderii implicați, atât pentru asigurarea unei hrane sănătoase, cât și pentru crearea unui Food Council care să articuleze o viziune comună și să asigure implementarea acțiunilor din strategie. Este nevoie inclusiv de creșterea nivelului de educare și de implicarea noilor generații pentru a avea o comunitate sănătoasă la nivelul orașului”.

La Brașov, în cele 15 luni rămase de implementare, Laboratorul se concentrează pe susținerea agregării producătorilor locali, reinventarea conceptului de „piață locală”, recomandări privind integrarea producătorilor locali în achizițiile publice (în special în școli) și conturarea primei strategii alimentare. O serie de consultări urmează să fie organizate în acest sens, în perioada următoare.

Mai mult imagini de la evenimente, găsiți pe pagina de facebook.