Food 4.0 Brașov: Cum se poate inova sectorul alimentar din regiune

Săptămâna trecută s-a organizat la Brașov un ”Atelier de descoperire antreprenorială”, pentru a genera o colaborare directă între actorii din lanțul de valoare alimentar. Scopul principal: crearea de idei pentru proiecte care vor putea beneficia ulterior de finanțare prin programe regionale sau europene relevante. La invitația Iceberg și Highclere Consulting (HCC) au răspuns pe 15 ianuarie 2020 aproximativ 30 de persoane: fermieri, procesatori, distribuitori, comercianti, HoReCa – startup-uri, inovatori, cercetatori, experti și reprezentanți ai autorităților și reprezentanți ai micilor producători/ ai ONG-urilor care susțin micii fermieri.

”Este important pentru comunitatea brașoveană să creeze un obicei al dialogului real, o platformă funcțională de colaborare și cocreere, pentru un impact pozitiv în sectorului alimentar din zonă. Noi suntem foarte interesați să contribuim la facilitarea unui astfel de proces și să împărtășim din experiența noastră, dar și din exemplele de bune practici pe care le vedem în alte părți ale Europei”, a spus Raluca Barbu, reprezentant HCC. ”Este evident că s-a creat un momentum acum și pentru gastronomia brașoveană și este vital să ne mobilizăm și să mobilizăm cât mai mulți actori relevanți, mai ales că începând din 2020 suntem direct implicați în proiecte europene Orizont 2020 de cercetare pe alimentație: FoodShift 2030 și Moving.”

Echipa HCC, ca facilitator de parteneriate pentru inovație și sustenabilitate, a subliniat importanța existenței unei nevoi concrete, înainte de a iniția complexul proces de găsire de noi idei și soluții.

Inovarea

  • încurajează și se bazează pe parteneriate, rețele, schimb de informații, informații colective și cocrearea de noi cunoștințe și idei => o utilizare mai bună a resurselor, crearea de sinergii;

  • nu este doar transfer de tehnologie;

  • un răspuns la o nevoie reală și la provocări concrete;

  • o soluție/o idee care funcționează în practică.

Toate aceste concepte au fost susținute de mai multe studii de caz din cadrul proiectelor implementate de HCC, BIT și LIASION, mai exact competiția EURIC.

Temele proiectelor analizate în grupurile de lucru au cuprins introducerea tehnologiei în serviciile HORECA, rezolvarea inovativă a problemei risipei alimentare, inovația în gastronomie-rețete inovative.

Începând din decembrie 2019, Clusterul pentru Inovare și Tehnologie în calitate de Centru de Inovare Digitală (DIH) în colaborare cu Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic – I4T din cadrul Iceberg, sprijit de HCC, Agenția Metropolitană Brașov și Centrul de afaceri Brașov – cattia, organizează 4 workshopuri pe domeniile Industrie 4.0, Food 4.0, Energie & Smart City și E-Health. Proiectele generate vor fi putea beneficia de asistență pentru a accesa finanțări prin programe precum Know How Romania, Proof of Concept sau Tech Transfer în perioada 2020-2021, vor fi incluse în portofoliul de proiecte al Regiunii pentru exercițiul financiar 2021-2027 sau vor putea fi implementate direct ca prototipuri dacă nu necesită resurse financiare consistente.