FARMWELL: Exemple de inovări sociale

Proiectul FARMWELL a pornit în căutarea provocărilor pe care comunitățile de fermieri le au când vine vorba de bunăstarea socială, fizică și mintală. În cele șase țări partenere, provocările diferă atât de mult și au  rădăcini adânci.

Pentru contextul local din România, cele mai apăsătoare probleme pornesc din nivelul scăzut al venitului și al  educației, dar și  din plecarea oamenilor de la sate, în special a femeilor.

În Belgia s-a pus accentul pe soluții care să ajute fermierii să facă față dificultăților acestui sector.

În Italia, principala problemă este legată de utilizarea de lucrători ilegali în agricultură ce comportă probleme atât pentru fermieri, cât  și pentru lucrători, aceștia din urmă confruntându-se cu poziții vulnerabile, salarii mici și condiții de trai precare.

În Grecia s-a pus accentul pe provocările legate de creșterea costurilor energiei, presiunea și stresul economic aferent și sărăcia energetică în agricultură.

În Polonia, partnerii noștri au căutat să înțeleagă de ce este importantă furnizarea de activități terapeutice în ferme pentru adulți cu handicap mental, încurajând în același timp independența

În Ungaria, fermierii se dezvoltă și devin responsabili sociali, creând ferme sociale unde implică persoanele cu  diferite dizabilități.

Toate aceste aspecte au fost explorate de echipa de comunicare a proiectului și a fost creată o animație care să  evidențieze toate provăcările identificate. După acestă animație, echipa a călători pentru a filma și a aduce în atenția tuturor povestea celor 6 inovații sociale.

Animația: Farm Well – a story about farm life today

În activitatea noastră  căutăm soluții și  răspunsuri la provocările pe care micii fermieri le întâmpină zi de zi. Unele sunt mai  aproape, altele mai departe. Unele mai  tehnice, altele mai  practice. Unele au nevoie de mai multe resurse, altele au  nevoie doar de puțină imaginație.

S-a potrivit mânușă obiectivul proiectului FARMWELL de a căuta soluții inovatoare la problemele de zi cu  zi ce afectează  starea de bine a fermierilor, a familiilor de fermieri sau a comunităților de fermieri.

Ne-am uitat  în jurul Brașovului și am găsit mai multe soluții pentru  comunitățile din mediul rural, însă ne-a fermecat povestea Vecinățății Femeilor din Saschiz. Am explorat împreună cu oamenii din Bod și Vulcan povestea lor, ba chiar mai mult, le-am rugat pe doamnele minunate să povestească pentru  toată lumea ce înseamnă pentru  ele comunitatea din Saschiz și activitatea Vecinătății.

Mai  jos filmulețul prin care doamnele își spun povestea! Ba chiar mai mult, puteți  găsi povești din cele 5  țări  în care s-au  mai  căutat soluții: Belgia, Grecia, Italia, Polonia și Ungaria (cu subtitrări în limba română).

Elena Ion, Highclere Consulting 

Romania: Women rebuilding rural communities

FARMWELL Inovări sociale: