Întâlnirea proiectului FoodSHIFT2030 la Brașov

În perioada 6 – 8 septembrie 2022, Highclere Consulting și Agenția Metropolitană Brașov au găzduit la Brașov partenerii proiectului FoodSHIFT2030 și le-au prezentat activitatea Laboratorului de Accelerare din Brașov (FAL Brașov). Deși toamna a venit devreme, cu un pic de noroc vremea a fost însorită și caldă pe durata vizitelor la inovatori, unde am descoperit sistemul alimentar local.

Prima zi a început cu o scurtă introducere a capacității locale de producție  și a tendințelor  în producția de legume, fructe, precum și în creșterea animalelor. În acest fel, partenerilor le-a fost prezentat contextul situației la nivel local, dar și o analiză succintă a nevoilor ce stau la baza strategiei alimentare (obiectivul cel mai important al FAL Brașov).

Principalele provocări, din perspectiva hranei, la nivelul regiunii sunt:

• Integrarea producătorilor mici în sistemul alimentar, profesionalizarea și agregarea acestora.
• Promovarea gastronomiei locale și a meniurilor locale.
• Încurajarea și consolidarea legăturilor și coeziunii dintre mediul rural și cel urban.

FAL Brașov s-a concentrat pe identificarea inovatorilor care să răspundă  la aceste provocări. Doi dintre aceștia au fost prezentați în cadrul întâlnirii:

  • Mihaela Frățilă, expert în achiziții publice. Mihaela a lucrat la integrarea producătorilor locali în achizițiile publice locale pentru programul „Cornul și Laptele” și a alcătuit o listă de recomandări pentru autoritățile naționale care gestionează acest program.
  • Grupul de Acțiune Locală „Ținutul Bârsei” care va organiza un curs de profesionalizare a micilor producători pentru o mai bună integrare în sistemul alimentar local.

Ziua a continuat cu o vizită în teren, vizită ce  s-a desfășurat în satul Măgura (Brașov), parte a Parcului Național Piatra Craiului. Am vizitat o gospodărie de munte unde participanții au aflat despre dificultățile cu care se confruntă micii producători din zonele montane, degustând în același timp din brânza produsă în gospodărie, gogoși și țuică. După ce am ascultat poveștile Cristinei și ale familiei sale, ne-am continuat drumul către Villa Hermani, o pensiune ecoturistică certificată care reprezintă un exemplu de bună practică în zona montană care integrează producătorii locali, unde am luat prânzul.

Ziua s-a încheiat cu o vizită la Castelul Bran, unde participanții au degustat o reinterpretare a brânzei tradiționale de burduf pregătită de Chef Dana Graură, cu care FAL Brașov colaborează pentru crearea schemei de meniuri locale.

Ziua a doua a început cu o vizită la cea mai mare piață de legume și fructe din oraș, Piața Dacia, unde ne-am întâlnit și am discutat cu directorul Administrației Pietelor Publice a Municipiului Brasov, dl Ladariu Adrian și cu producătorii, după care am vizitat Piața Star, locul unde ne dorim să creăm un hub alimentar, unde cooperativa SolBun se întâlnește cu consumatorii în fiecare miercuri și sâmbătă.

Cooperativa SolBun este unul dintre inovatori, care reunește producătorii locali de legume, și  produse lactate într-o cooperativă de marketing.

Ultima inovație prezentată a fost activitatea Chef-ului Mădălina Roman. Chef Mădălina ne-a povestit din experiența ei despre cum putem reduce risipa alimentară în restaurante întorcându-ne la rădăcini și la practicile bunicilor în acest video.

Ziua a continuat cu sesiunea dedicată activității de proiect: clarificarea contribuțiilor și a termenelor pentru pachetele de lucru, precum și a seturilor de instrumente care vor urma.

Toți participanții au fost invitați la Cina Consorțiului, care a avut loc la CATTIA și a fost pregătită cu produse locale de către Chef Bogdan Cozma și echipa lui.

Ultima zi a întâlnirii a început cu un workshop ce a avut ca temă guvernanța alimentară locală. La workshop au fost prezente părțile interesate de la nivel local (administrația publică și autoritățile, întreprinderile locale, cercetătorii locali), precum și partenerii FoodSHIFT2030.

Prezentarea activității FAL Brașov s-a încheiat cu o vizită la punctul gastronomic local „HOF Hărman”. Am vizitat gospodăria, inclusiv cele două grădini, iar apoi am servit deliciosul prânz pe bază de plante pregătit de Ioana și Corina.

  •  Punctul gastronomic local este un punct de alimentație turistică de tip familial, care oferă mâncare preparată din ingrediente care pot fi găsite în grădinile familiei sau ale vecinilor și preparate după rețete și tehnici locale.

Întâlnirea de la Brașov le-a prezentat participanților din proiect gastronomia și gusturile locale, precum și viața de zi cu zi a producătorilor locali din regiunile montane, făcându-i să conștientizeze provocările cu care se confruntă zilnic acești producători, precum și nevoia de cooperare locală și de prioritizare a unui sistem alimentar local sustenabil.