Despre COCOREADO și experiența de a fi ambasador într-un proiect european

Proaspăt intrată în echipa HCC, cu un bagaj de cunoștințe din domeniul economiei și administrării afacerilor, m-am văzut față în față cu concepte precum: sustenabilitate, sistem alimentar, politici publice și mici producători. Implicarea directă în activitățile echipei, dar și sprijinul colegilor au fost foarte importante pentru familiarizarea mea cu această lume, însă un rol important l-a jucat și participarea ca ambasador în proiectul COCOREADO.

Despre COCOREADO

COCOREADO este un proiect european de cercetare care își propune COnectarea COnsumatorilor şi producătorilor prin RE-poziţionarea fermierilor prin formarea AmbasaDOrilor. Proiectul a adus împreună 13 parteneri (din 9 țări europene) și a integrat trei abordări: ambasadori, exemple de bună practică și implicarea tinerilor. 

Rolul principal al ambasadorilor este de a co-crea soluții inovatoare pentru problemele existente în sistemul alimentar și de a disemina soluțiile și rezultatele proiectului la nivel local și regional. 

Experiența de ambasador

Principala responsabilitate a ambasadorilor a fost de a participa la trei sesiuni de training, organizate în cadrul proiectului. Întâlnirile au avut un dublu rol: pregătirea și informarea participanților privind caracteristicile sistemelor alimentare sustenabile și posibilități de networking și co-crea între participanți. 

Prima întâlnire a fost organizată în martie 2022, în Bruxelles, și a avut ca obiectiv familiarizarea participanților cu proiectul și cu exemplele de bună practică identificate în cadrul acestuia (denumite NOFAs). Totodată, s-a discutat despre oportunitatea de a finanța 5 inițiative ale ambasadorilor care să contribuie la poziționarea corectă și echitabilă a micilor producători în lanțul alimentar local. Astfel, împărțiți pe grupe, am lucrat cu ambasadori din alte zone ale Europei pentru a identifica nevoile și oportunitățile din zonele noastre și am făcut prima schiță a planului de acțiuni pentru aceste inițiative. Ținând pasul cu timpurile actuale,  am participat la o sesiune interactivă în care, sub îndrumarea CEJA, am învățat cum să identificăm știrile false din domeniul alimentar.  Și nu în ultimul rând, cele trei zile au cuprins și două vizite de lucru în care am putut interacționa cu antreprenorii și afla direct de la sursă care sunt obstacolele, dar și beneficiile de a fi inovator în sistemul alimentar. Prima vizită a fost la Eco-Exotic Mushroom – o fermă de ciuperci și micro-plante aflată în centrul Bruxelles-ului, ce se concentrează pe implementarea unei economii circulare prin refolosirea produselor de panificație nevândute în supermarketuri în fermă. A două vizită de lucru s-a desfășurat la Groot Eiland, un hub alimentar cu un obiectiv socio-economic: combaterea sărăciei în cartierele vulnerabile din Bruxelles, prin oferirea de sprijin și de cursuri de formare locuitorilor în domeniul tâmplăriei, al alimentației publice și al agriculturii urbane.

A doua întâlnire, organizată în octombrie 2022, în Pamplona, s-a concentrat pe oferirea de suport celor 5 inițiative ale celor 5 ambasadori, care au fost alese în perioada dintre cele două întâlniri și care au primit finanțare pentru a fi implementate. Astfel, am lucrat pe baza unor metodologii dezvoltate de către parteneri pentru a sprijini ambasadori selectați în a-și implementa inițiativele. Însă nu au lipsit sesiunile de formare, astfel am putut participa la prezentări și discuții despre achiziții publice, crearea de valoare în lanțul alimentar și cum se stabilește un preț corect și echitabil pentru produsele alimentare, social media și cum putem contribui la schimbarea sistemului alimentar. De această dată am vizitat un târg cu produse locale și Landare – un supermarket deținut de comunitate și administrat de către membrii, care își dorește să susțină micii producători și să ofere membrilor săi produse alimentare bio (doar membrii pot cumpăra în cadrul supermarket-ului și tot ei muncesc la operaționalizarea lui). Toate acestea au fost acompaniate de oportunitatea de a gusta și experimenta delicioasă gastronomie tradițională a regiunii Navarra. 

Ultima întâlnire din cadrul proiectului a avut loc în luna mai 2023, în Riga. De această dată, ambasadorii au putut alege între diferite grupuri de lucru, care au abordat temele: dezvoltarea inițiativelor ambasadorilor, dezvoltarea viziunii pentru strategia alimentară a orașului Riga și campanii pentru schimbare. În cazul meu, am participat la grupul de lucru în care s-a discutat despre campanii pentru schimbare. Astfel, am învățat de la experți (CEJA, Rural Youth Europe și MIJARC Europe) cum să facem o campanie media de la zero și la ce aspecte trebuie să fim atenți. Iar sesiunea s-a concretizat prin propunerea grupului nostru de a realiza o campanie pentru a include structura de ambasadori în mai multe proiecte europene de cercetare. Bineînțeles că vizitele de lucru nu au lipsit. Astfel, am vizitat Āgenskalns Market, o piață revitalizată din Riga, în care membrii au reușit să transforme o hală industrială într-un hub alimentar, unde producătorii locali își pot vinde produsele, iar turiștii și localnicii pot interacționa direct cu producătorii, pot gusta gastronomia letonă și participa la expoziții și spectacole. A două vizită de lucru a avut loc la Rāmkalni, un complex turistic situat în mijlocul unei păduri, care și-a diversificat serviciile prin dezvoltarea unei ferme de cartofi, cereale și fructe și procesarea acestora. Totodată, distribuția produselor este foarte bine gândită, Rāmkalni distribuindu-și produsele prin intermediul unui lanț propriu de magazine, prin intermediul supermarket-urilor și aeroporturilor. 

Concluzii

Experiența de a fi ambasador în cadrul proiectului COCOREADO mi-a permis să învăț și să descopăr modalități de a contribui la dezvoltarea sustenabilă a sistemului alimentar și la re-poziționarea micilor fermieri în lanțul alimentar, atât de la mentori, cât și din discuțiile cu ceilalți ambasadori. De asemenea, am putut cunoaște un grup de tineri pasionați și dornici de muncă care m-au motivat să continui activitatea mea în Brașov. Fiind parte din alte 3 proiecte europene de cercetare, pot vedea că structura de ambasadori aduce, într-adevăr, valoare adăugată acestor tipuri de proiecte și mi-ar plăcea să o văd implementată în mai multe proiecte în viitor. 

Cătălina Rogozan