European Rural Innovation Contest – EURIC

Poiectul LIAISON și-a propus să înțeleagă mai bine ce face un parteneriat să fie de succes pentru inovare. De ce unele parteneriate au capacitatea de a se organiza, de a capta idei noi, de a le alimenta și de a crea ceva nou? Cum testează aceste parteneriate aceste idei noi și le transformă în ceva cu o aplicație practică reală? Cum își răspândesc pe deplin și eficient știrile despre succesul lor?

În ianuarie 2019, proiectul Orizont 2020 „LIAISON” a lansat un concurs la nivel european, cu scopul de a căuta inițiative inovatoare, inspiratoare și actuale, din cadrul agriculturii, al silviculturii și al lanțului de aprovizionare agro-alimentar.

Rezultatele concursului

Un număr de 220 de întreprinderi, proiecte și inițiative au intrat în concurs din 21 de state membre ale UE și din 2 țări vecine. Un juriu internațional format din experți profesioniști independenți a ales 15 dintre aceștia ca Ambasadori Europeni ai Inovării Rurale care să reprezinte o mare varietate de grupuri inovatoare din diferite sectoare și zone geografice.

Fiecare ambasador selectat a primit materiale promoționale personalizate, recunoaștere internațională și a beneficiat de multiple oportunități de networking.

Toți ambasadorii au fost premiați  în cadrul Ceremoniei de premiere a Concursului European de Inovare Rurală, ce a avut loc pe 3 Decembrie 2019 la Bruxelles, organizată în timpul evenimentului annual al Zilelor Inovării Organice, eveniment organizat in colaborare cu IFOAM EU și TP Organics.

Ambasadorul Inovării Rurale din România este proiectul  Nod Verde al Fundației  Civitas.

Valentin Filip, director de program al Fundației, ne povestește că Nod Verde este despre producători locali cu produse bune care nu ajung usor la consumatori. Ei au pus la cale un sistem care oferă această optiune, și anume,  de a comanda la domiciliu produse agroalimentare locale sau de a le găsi la restaurantul preferat.

Acest  proiect are peste 40 de producători furnizori implicați, peste 600 de consumatori conștienți conectați la produse locale și peste 10 restaurante ce au alternativa de a se aproviziona constant cu produse locale.

Mai multe detalii despre cei 15 Ambasadori ai Inovării Rurale găsiți aici și aici.

Călătoria EURIC

Așa începe povestea celor 15 Ambasadori ai Inovării Rurale