FoodSHIFT2030

FoodSHIFT2030 plasează cetățenii în centrul schimbării sistemelor alimentare printr-o abordare nouă pentru a extinde, multiplica și împărtăși cele mai bune inovații alimentare pe care comunitățile europene le au de oferit.

Începând cu ianuarie 2020,

proiectul FoodSHIFT2030 lansează o inițiativă cetățenească ambițioasă: tranziția către un sistem alimentar sustenabil, ce încurajează o alimentație bazată mai mult pe plante, cu efecete benefice pentru sănătatea populației și protecția mediului.

Christian Bugge Henriksen, care conduce Grupul De Cercetare pentru Climă și Securitate Alimentară de la Universitatea Din Copenhaga, coordonează proiectul. Proiectul prezintă un consorțiu puternic multi-actori, cu 31 de parteneri compus din administrații locale, IMM-uri, ONG-uri, universități, instituții de cercetare și parteneri de rețea, inclusiv Highclere Consulting.

„Sprijinind puterea transformatoare a cetățenilor deja angajați în dezvoltarea de soluții pentru un sistem alimentar durabil și inovatoar în regiunile orașelor europene, FoodSHIFT2030 își propune să crească locurile de muncă din sectorul alimentar, să stimuleze întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), să-i abilităm pe cetățeni și să faciliteze coeziunea urban-rural. Prin aceasta, ne propunem să avem un impact pozitiv, de durată, asupra durabilității sistemului alimentar, care va continua și după ce proiectul se va încheia.”, spune Christian Bugge Henriksen.

Îmbunătățirea inovației în laboratoarele de accelerare FoodSHIFT

Tranziția rapidă a sistemului alimentar, orientată către cetățeni, va fi inițiată în Laboratoarele de accelerare FoodSHIFT în nouă regiuni ale orașelor: Greater Atena, Avignon, Barcelona, ​​Bari, Brașov, Berlin, Copenhaga, Oostende și Wroclaw. Ulterior, cunoștințele vor fi transferate către Laboratoarele Enable FoodSHIFT din douăzeci și șapte de regiuni. Fiecare laborator va lucra la creșterea, combinarea și îmbunătățirea inovațiilor existente în sistemul alimentar în cadrul unui obiectiv specific de inovare.

Beneficiile inovațiilor sistemului alimentar asupra mediului, economiei și societății vor fi determinate prin evaluarea efectelor acestora asupra unui set de indicatori FoodSHIFT. Se vor co-crea strategii și planuri consultative pentru guvernanța sistemului alimentar orientat către cetățeni, pentru a sprijini tranziția sistemului alimentar și pentru a favoriza adoptarea pieței în regiunile orașelor participante.

Rolul nostru

Highclere Consulting (HCC) va conduce Laboratorul din Brașov, care se va concentra pe integrarea producătorilor locali de produse tradiționale, predominant mici, într-un sistem alimentar regional, inovator și ambițios, care favorizează o economie alimentară locală și reînvie patrimoniul gastronomic al regiunii. Toți actorii din sistemul alimentar vor fi invitați să se alăture și să contribuie la accelerarea inovațiilor relevante ale sistemului alimentar pentru dezvoltarea „Laboratorului interactiv al alimentelor”. Laboratorul din Brașov va fi găzduit de Agenția Metropolitană Brașov și sprijinit de Iceberg Consulting.

Urmăriți-ne (aici) pentru a afla mai multe detalii despre activitățile grupurilor de lucru din cadrul Laboratorului!

Laboratoarele proiectului

 
Info

Durata proiectului:
Ianuarie 2020 – Decembrie 2023