Beverage Integrity Tracking (BIT) este unul dintre cele nouăsprezece procese utile selectate și finanțate de proiectul Internet of Food & Farm 2020 (IoF2020).

IoF2020

lucrează pentru a favoriza utilizarea Internet of Things (IoT) în agricultura europeană și își propune să dezvolte, să testeze și să demonstreze tehnologii IoT în cele cinci sectoare cheie ale produselor arabile, lactate,  ale fructelor, produselor din carne și legumelor. BIT este un proces din sectorul fructelor și se concentrează pe distribuția de vinuri și beri artizanale, produse care în timpul depozitării și transportului pot suferi modificări.

Există numeroși factori (temperatura, umiditatea, șocurile) care pot afecta negativ calitatea băuturilor în timpul călătoriei lor de la producător la consumator. Pentru a aborda acest risc, compania italiană WENDA a creat o aplicație plug-and-play pentru a)  monitorizarea și înregistrarea informațiilor detaliate despre factorii externi care afectează vinul și berile artizanale în fiecare etapă din lanțului lor de distribuție și b) evaluarea impactul acestor factori asupra calității băuturii.

Toate acestea sunt posibile printr-o platformă online care analizează și afișează informațiile înregistrate de un dispozitiv inteligent ce colectează date, plasat în fiecare cutie, lada sau palet de băuturi care este expediat de către producător.

BIT  testează acest sistem în diferite medii de operare și își propune să demonstreze valoarea sistemului pentru:

  • furnizarea de informații cu privire la procesul de distribuție a băuturilor pentru toți actorii implicați;
  • prevenirea pagubelor aduse vinurilor și berilor artizanale în timpul transportului și depozitării;
  • stabilirea unei relații directe între producători și comercianți și;
  • crearea unei baze de date extinsă pentru planificarea transporturilor sigure, permițând astfel polițe de asigurare noi și personalizate bazate pe IoT.

Rolul nostru

Highclere Consulting (HCC) este partener în acest process – BIT și responsabil pentru coordonarea testării sistemului în mai multe țări din Europa Centrală și de Est. HCC creează parteneriate cu producătorii de băuturi din aceste țări; promovează conceptul BIT și; contribuie la conștientizarea  acestor soluții tehnologice disponibile.

Parteneri

 
Info

Durata proiectului:
Ianuarie 2019 – decembrie 2020

Internet of Food and Farm 2020 (IoF2020)

Proiectul IoF2020 este o Acțiune de Inovare finanțată prin Programul de Cercetare și Inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene. Are un buget total de 30 de milioane EUR.

Scopul IoF2020 este de a construi un ecosistem de inovație de durată care favorizează utilizarea tehnologiilor IoT în agricultură și în sectorul agroalimentar. Prin urmare, numeroase actori cheie interesați de-a lungul lanțului valoric alimentar sunt implicați în IoF2020 împreună cu furnizorii de servicii tehnologice, companiile de software și instituțiile academice de cercetare.

IoF2020 este unul dintre cele opt consorții de inovare ale UE care formează „Programul pilot IoT la scară largă (LSP)” și care lucrează împreună pentru a favoriza adoptarea Internet of Things (IoT) în toate sectoarele industriale europene cheie și nu numai.