AGRILINK Romanian Living Lab – Sesiune de instruire financiară pentru membrii cooperativei Carrfour Vărăști
În perioada 28 – 29 noiembrie 2018, Highclere Consulting, împreună cu consultantul nostru financiar, domnul Ion Dumitru, a organizat două sesiuni Living Lab cu 32 de membri ai Cooperativei Agricole Carrefour Vărăști din județul Giurgiu.
Evenimentul a fost punctul culminant al câtorva luni de pregătire pe care le-am avut cu comunitatea locală a micilor fermieri și cu liderii cooperativei, pregătire care a început în primăvara anului 2018 cu identificarea clară a unei necesități urgente de consultanță fiscală personalizată într-un format accesibil și ușor de utilizat . Această nevoie a fost deosebit de importantă având în vedere atât modificările recente ale legilor privind impozitul agricol din România, cât și lipsa generală de sprijin consultativ vizat pentru micii fermieri din România.
Pachetul de lucru Living Lab din cadrul proiectului AGRILINK Horizon 2020 ne-a oferit oportunitatea de a aborda direct nevoile producătorilor din Vărăști și ne-am propus să testăm dacă metodologia era potrivită pentru construirea unui sistem de consultanță adecvat pentru fermierii mici în contextul românesc.
Conceptul de Living Lab urmează un format cu mai mulți actori interesați, în care toți participanții se angajează într-un proces co-creațional, iar prin implicarea activă a utilizatorilor se poate rezolva o problemă din viața reală.
Laboratoarele practice au fost utilizate pentru a rezolva probleme în numeroase sectoare, inclusiv IT și mobilitatea urbană. Aplicarea metodologiei cu fermierii de talie mică din România va fi întotdeauna atât de nouă cât și provocatoare, iar de la început am avut în vedere că mulți dintre actorii interesați (stakeholders) pe care i-am abordat s-ar putea să nu fie dispuși sau să nu fie interesați să se angajeze în aceste procese sophisticate. Pe lângă aceasta, problemele reale cu care se confruntă mulți fermieri – în special cele care au fost trecute cu vederea / neglijate de sistemul de consultanță agricol destul de slab și fragmentat al României – ar putea fi ușor rezolvate prin metode mai tradiționale.
Cu toate acestea, interpretarea Highclere a abordării Living Lab a oferit câteva sesiuni extrem de interactive între fermieri și experți, care au adus multă valoare membrilor cooperatori – și a dus la elaborarea unui document consultativ cu totul nou și inovativ pentru cultivatorii de legume la scară mică.
Peste 90% dintre membrii cooperativei care au participat la Laborator au considerat că au învățat ceva nou, două treimi s-au simțit mai încrezători în ceea ce privește creșterea transparenței lor fiscale și plata impozitelor lor în conformitate cu noile legi și – foarte interesant – o cincime dintre ei și-au exprimat dorința de a plăti pentru consultanță în viitor. Deși au fost ușor intimidați la început, membrii cooperativei au fost deosebit de fericiți că Laboratorul practice „a vorbit pe limba lor”, „le-a ascultat nevoile” și i-a ajutat să interpreteze și să înțeleagă conceptele legislative și financiare complicate într-o manieră simplă.
Acestea sunt învățăturile cheie pe baza cărora echipa Highclere va construi mai departe, în 2019, deoarce dorim să maximizăm impactul pe care acest laborator îl poate avea pentru micii fermieri.
Rămâneți la curent cu blogul nostru!
Mulțumesc Cosmina Dinu și Ion Dumitru!
Irina Toma, Highclere Consulting
www.highclere-consulting.com