AGRILINK – Prima întâlnire-instruire a echipei „Living Lab”
AgriLink își propune să îmbunătățească tranziția către o agricultură europeană mai durabilă, printr-o mai bună înțelegere a rolurilor pe care le are consultanța agricolă în procesul de luare a deciziilor fermierilor. Se bazează pe premisa că trebuie să fie inclusă întreaga gamă de consilieri în evaluarea furnizării de servicii și adoptarea inovației. În acest scop, AgriLink va analiza și îmbunătăți rolul consultanților în 8 domenii de inovare identificate în „Abordarea strategică a cercetării și inovării agricole agricole a UE”, prin combinarea ideilor teoretice cu metodele de cercetare de ultimă oră, folosind o varietate de discipline și implicând o varietate de organizații. Se bazează pe „micro-AKIS” (persoane și organizații de la care fermierii solicită servicii și schimb de cunoștințe) în 26 de regiuni de referință, dezvoltarea scenariilor sociotehnice și „laboratoare practice” unde fermierii, consilierii și cercetătorii colaborează.
Scopul acestor laboratoare din cadrul Proiectului Agrilink este de a dezvolta și testa servicii îmbunătățite de asistență pentru procesul de inovare, cu potențial de stimulare a tranziției către forme agricole mai durabile. Presupunem că realizarea acestui lucru în cadrul unui laborator (deci în viața reală), care implică părțile interesate și utilizatorii finali într-un proces de co-creare, duce la rezultate mai bune. De asemenea, presupunem că o serie de instrumente și metode diferite pot îmbunătăți procesul și sprijini activitatea acestor laboratoare.
În perioada 26-27 Februarie, la Leuven, a avut loc prima întâlnire cu echipele responsabile de organizarea celor șase laboratoaren în: Italia, Norvegia, România, Spania și un laborator comun pentru Olanda și Belgia. A fost o întâlnire foarte utilă întrucât am înțeles într-un final intențiile colegilor noștri. Pentru mine și colega mea Irina Toma a fost prima oară când am lucrat împreună pentru laboratorul pe care îl organizăm în România.
Echipa LL
Întrebarea cheie: cum este organizat acest laborator?
Fiecare laborator va avea o persoană desemnată pentru a organiza activitatea (facilitator) și o persoană desemnată pentru activitatea de monitorizare a laboratorului (monitor). Rolul meu este acela de facilitatpr, responsabil cu punerea conceptului în aplicare. Cu alte cuvinte eu sunt responsabilă de cercetarea în domeniu, căutarea fermierilor și implicarea lor în acest laborator propunând direcția de acțiune a acestuia, cu un puternic impact asupra comunicării atât în cadrul laboratorului, cât și în afara lui. Colega mea Irina Toma a acceptat rolul de monitor, fiind responsabilă de consolidarea reflecției, reflexivității și învățării în cadrul acestui laborator și totodată responsabilă de procesul de învățare, atât în cadrul, cât și între laboratoare. Împreună vom proiecta noi intervenții în laborator pe baza rezultatelor monitorizării. Activitățile, atât ale facilitatorilor, cât și ale monitorului sunt complementare.
În cele două zile de instruire intensă din Leuven, ne-am clarificat tema – despre care am fost de acord să fie comunicarea și facilitarea – și am convenit că prioritatea noastră este de a face informațiile sectoriale disponibile, transparente, fiabile și inteligibile. Concret, soluția noastră pentru îmbunătățirea comunicarii între părțile interesate și facilitarea procesului de dezvoltare a acestora a fost să construim o platformă online națională care să devină sursa numărul unu de informații pentru fermieri și alți actori activi în domeniu, cu accent pe interacțiunea dintre parți.
Am fost încântate să descoperim că colegii noștri din Letonia planifică un nod informațional similar – deși se concentrează pe sectorul fructelor și legumelor, în timp ce noi dorim să acoperim întregul spectru agricol. Va fi interesant să vedem cum cele două echipe abordează provocarea de a simplifica informațiile sectoriale.
În cazul nostru, platforma este doar o parte a proiectului. Misiunea noastră este să construim un sistem care să îmbunătățească comunicarea între părțile interesate prin:
- a) dezvoltarea unei platforme de interacțiune, transfer de cunoștințe și informații pentru a dezvolta un nou model de guvernare pentru serviciile de consultanță din România
- b) dezvoltarea unui model de afaceri inovator pentru finanțarea angajării pe termen lung a consilierilor. Acest lucru va funcționa pentru a se descompune
- i) blocaje sistemice de comunicare prin discuții mai amănunțite pentru a declanșa o schimbare în comportamentul celor care lucrează în AKIS (Sistemul de cunoștințe și informații agricole)
Ii) lipsa stimulentelor pentru ca consilierii să colaboreze și să contribuie în mod regulat, prin creșterea motivației (cum trebuie să rezolvăm și să gestionăm).
Munca noastră s-a bazat pe rezultatele cercetărilor mele de anul trecut privind serviciile de consultanță agricolă. Am făcut o prezentare în jurul întrebărilor „Cum va fi influențat agricultorul de schimbarea pe care acest proiect o va aduce?” sau „Cum ar arăta agricultorul după intervenția acestui laborator?”. Irina a desenat o imagine a unui fermier confuz și pierdut printre prea multe lucruri pe care trebuie să le facă și cum va arăta acesta după ce se va implica în activitatea laboratorului și va deveni mai optimist , deoarece va fi mai bine informat.
Cosmina Dinu, Highclere Consulting
www.highclere-consulting.com