AGRILINK – Cooperativa Vărăști va avea primul laborator (Living Lab)

În aprilie 2018 ne-am întâlnit cu două grupuri de fermieri care au fost potențiali candidați pentru activitatea laboratorului. În urma acestor întâlniri, am avut discuții foarte lungi despre cum și dacă putem lucra cu ambele, așa cum am plănuit. Până la urmă am decis că vom alege cooperativa de la Vărăști; vom dezvolta în continuare relația noastră cu fermierii din  Rotbav, dar în alte direcții și cu alte oportunități profesionale. Avem nevoie să fim foarte practici în ceea ce privește activitatea noastră, iar prioritatea este să fim eficienți în realizarea acestui laborator pe cât de mult posibil, având în vedere resursele disponibile.

Acestă decizie a fost motivată de bugetul alocat în cadrul proiectului și de capacitatea noastră de implicare. Faptul că la Vărăști avem deja stabilită o relație  ne oferă un început bun pentru laboratorul nostru. În cadrul proiectului SALSA, colega noastră Raluca a făcut o evaluare a nevoilor pe care membrii cooperativei le au, nevoi ce l-am considerat a fi cel mai valoros punct de plecare pentru laboratorul românesc din cadrul proiectului AgriLink. Deși Rotbav este mai aproape din punct de vedere geographic, am avut doar o interacțiune cu ei, iar o evaluare a nevoilor ar fi consumat prea mult timp și  resurse. La fel de importantă în decizia noastră este abordarea echipei: aici, la Highclere, ne-am angajat să construim relații de lungă durată cu fermierii și să îi sprijinim pe cât posibil în atingerea obiectivelor.

Din evaluarea nevoilor, am aflat că membrii cooperativei Vărăști se confruntă cu noi provocări financiare în vederea consolidării activității și a poziției economice în calitate de cooperativă de producție. De asemenea, au nevoie de cunoștințe de marketing pentru a deveni mai competitivi și pentru a îndeplini condițiile de cooperare, impuse de partenerul lor de retail, cât mai eficient și profesional posibil.

Am decis să răspundem nevoilor lor una după alta, pentru ca aceștia să aibă timp să le integreze în structura lor. Vom începe prin elaborarea unui document cu instrucțiuni financiare pentru a-i ghida în dezvoltarea lor și a explica diversele noțiuni de care au nevoie pentru a deveni viabili din punct de vedere economic. De asemenea, ei vor  trebui să-și  pună planul de afaceri pe hârtie și să aibă o vedere de ansamblu asupra situației financiare pe care cooperativa o are.

Să vedem ce cred ei despre asta.

Rămâneți aproape!

Cosmina Dinu, Highclere Consulting

www.highclere-consulting.com